Avtomobilski akumulator služi kot glavni vir energije za vžig motorja. Po vžigu motorja alternator (ali generator) polni akumulator in obenem dovaja energijo električnemu sistemu vozila.

Običajna napetost električnega sistema v osebnih avtomobilih je 12 voltov. 24-voltno omrežje se uporablja v velikih tovornjakih, imajo dva 12-voltna akumulatorja povezana serijsko, katerih napetost je 12 voltov.

Obstaja veliko različic avtomobilskih akumulatorjev predstavljenih v spletnih trgovinah. Najbolj pogosta vrsta je akumulator na svinčeno kislino. Sestoji iz ohišja odpornega na kislino, ki je razdeljeno na šest celic napolnjenih z elektrolitom, povezanih v serijah, pozitivne in negativne elektrode, svinčene plošče ter separatorje. 

Več pozitivnih elektrod iz kompleta pozitivnih plošč in več negativnih elektrod iz kompleta negativnih plošč. Značilni okvari akumulatorja s svinčeno kislino sta sulfatizacija in nalaganje kisline. Poleg tega lahko okvare alternatorja vodijo v nepopolno polnjenje akumulatorja.

AGM (steklena absorpcijska blazina) avtomobilski akumulator je vrsta običajnih akumulatorjev s svinčeno kislino. Glavna značilnost teh je, da se elektrolit zadrži s pomočjo posebnih blazin, ki zagotavljajo podaljšano življenjsko dobo.

Druga vrsta avtomobilskega akumulatorja je VRLA (gel akumulator). Elektrolit v teh akumulatorjih je shranjen v gostem stanju.

Glavne značilnosti avtomobilskega akumulatorja so:

• fizične dimenzije,

• amperske ure (Ah), ki določajo prostornino akumulatorja,

• zagonski tok, ki določa količino električnega toka, ki ga lahko akumulator zagotovi za vžig avtomobila.

Ponavadi srednje velik osebni avtomobil zahteva akumulator s 45 - 65 amperskih ur in zagonsko napetostjo 500 - 600 amperov.

Naša trgovina nudi širok izbor avtomobilskih delov, vključno z žarnicami, filtri, jermeni in akumulatorji. Opravite nakup na spletu tukaj na Euavtodeli.si.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice