V pustnem času kupimo največ krofov, a pregled predpakiranih krofov, je pokazal, da so med krofi razlike, zato je pomembno, da znamo izbrati.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pregledali več predpakiranih krofov. Že pogled na hranilno tabelo razkrije, da večinoma vsebujejo precej maščobe, nasičenih maščobnih kislin in sladkorja. V povprečju so pregledani predpakirani krofi v 100 gramih vsebovali 14 gramov maščobe, od tega 7 gramov nasičenih maščobnih kislin, in 16 gramov sladkorja in 0,7 grama soli.

S seznama sestavin lahko razberete tudi, ali krofi vsebujejo delno hidrogenirano maščobo, ki je sicer cenejša surovina, a hkrati to lahko pomeni, da izdelek vsebuje trans maščobne kisline, ki nastanejo pri določenih postopkih hidrogenacije maščob.

Kot poudarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, je uživanje trans maščobnih kislin škodljivo za naš srčno-žilni sistemu, saj trans maščobne kisline zvišujejo slab LDL holesterol in hkrati znižujejo dober HDL holesterol. Trans maščobne kisline pa nastajajo tudi pri daljšem segrevanju olja na višjih temperaturah.

Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da se izognite predvsem tistim krofom, ki vsebujejo delno hidrogenirane maščobe in fosfatate.

Predpakirani krofi vsebujejo številne aditive, ki med drugim omogočajo, da ostane krof skoraj nespremenjen do konca roka uporabe, ki je nekje tri do štiri dni.

V testo za pripravo krofov so najpogosteje dodani razni emulgatorji, in sicer mono- in digliceridi maščobnih kislin (E 471), lecitini (E 322), tartratni mono- in diacetilestri mono- in digliceridov maščobnih kislin (E 472e), natrijev stearoil-2-laktilat (E481), ter sredstva za vzhajanje (difosfati – E 450) in natrijevi karbonati (E 500), sredstvo za obdelavo moke (askorbinska kislina – E 300), barvila (karoteni – E160a) in arome. Med aditivi velja opozoriti tudi na skupino fosfatov – predpakiranim krofom kot sredstva za vzhajanje pogosto dodajajo difosfate (E450). Prevelik vnos fosforja je za naše telo škodljiv, saj vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema.

Kako izbrati krof?

- Poglejte na hranilno tabelo in izberite krof, ki vsebuje manj kot 15 gramov sladkorja in manj kot 20 gramov maščobe v 100 gramih izdelka.

- Na seznamu sestavin se prepričajte, da krof ne vsebuje delno hidrogenirane maščobe, ki je lahko dodaten vir zdravju škodljivih trans maščobnih kislin.

- Izberite krof, ki vsebuje čim manj dodanih aditivov, predvsem se izognite fosfatom (difosfat ali E 450).

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice