Nekatere slovenske potovalne agencije že odpovedale vse lete na Kitajsko, druge učinka epidemije koronavirusa še ne čutijo.

Številne slovenske potovalne agencije so zaradi novega koronavirusa že odpovedale vsa potovanja na Kitajsko. »Kitajske v naši ponudbi trenutno ne nudimo, dokler ne bomo obveščeni drugače. Kar pa imamo razpisano za ostale azijske države, na primer Šrilanko, pa je prodaja normalna,« pravi Miha Širca, predstavnik turistične agencije Kompas

»Kljub temu da imamo razpisano eno potovanje, Obrazi Kitajske, se ta trenutno ne prodaja in zanj ni nekih povpraševanj. Datum potovanja je 24. april, do takrat pa je še kar nekaj časa. Poleg tega smo na vezi tudi s kitajsko vlado, ministrstvom za zunanje zadeve ter zdravstvenim inštitutom,« še dodaja Širca.

Potniki se že sami ne prijavljajo na potovanje, kjer je žarišče virusa 

Na drugi strani pa v potovalni agenciji Shappa, ki pripravlja potovanja na Kitajsko, pa tudi v številne druge azijske države, kot so Laos, Kambodža, Tajska, Vietnam in Mjanmar, so doslej zaradi koronavirusa odpovedali eno potovanje, in sicer v Severno Korejo, pa poroča STA

»Opažamo seveda, da prijav za potovanje na Kitajsko v tem trenutku ni, kar pomeni, da se že potniki sami ne prijavljajo na potovanje, kjer je žarišče virusa. Seveda pa tudi nam ni v interesu, da bi potnike peljali nekam, kjer vlada obsedeno stanje in je nevarnost kakršnekoli okužbe, ali bolezni tako velika, da predstavlja resno nevarnost za zdravje naših potnikov in seveda tudi vodičev. Tako da bi v takšnem primeru potovanje zagotovo odpovedali,« pravi Sašo Klep iz turistične agencije Shappa.

Zraven turistične agencije Kompas smo govorili tudi s predstavnico Turistične agencije Orel, kot tudi turistično agencijo Van Gogh, kjer pa pri obeh agencijah odpovedi zaradi koronavirusa ne zaznavajo.

»Na splošno se naše število potovanj zaradi virusa ne zmanjšuje. Na Kitajsko se tako in tako, kolikor vem, ne da. Na splošno pa se število potovanj in s tem njihov nakup ni zmanjšalo. Menim, da je takšno obdobje, ko turisti ne povprašujejo veliko po Aziji,« pravi Polonca Urbanček, predstavnica turistične agencije Orel.

Tudi v potovalni agenciji Palma pojasnjujejo, da zaradi koronavirusa še niso odpovedali nobenega od svojih potovanj. »Res pa je, da v bližnji prihodnosti nimamo razpisanega nobenega potovanja na Kitajsko,« so sporočili za STA. Glede vpliva epidemije koronavirusa na potovanja v prihodnosti pa so v Palmi mnenja, da je vnaprej težko karkoli napovedovati.

Spomnimo, da so v Vuhanu na Kitajskem decembra zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oziroma respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Podatke o novih primerih in smrtih dnevno posodablja Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni. Tako je do danes skupno 75.192 obolelih s koronavirusom, od tega 45 v Evropski uniji in Veliki Britaniji ter 2.012 primerov smrti.

Oglasil se je tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje Republike Slovenije, ki slovenskim državljanom svetuje, da zaradi epidemije virusa, preložijo vsa potovanja na Kitajsko. Podobno opozarja tudi Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, ki odsvetuje potovanja v kitajske province, kjer je vzpostavljena karantena ali transportne omejitve in zapore. Med njimi so Hubei, Hunan, Henan, Guangdong in Zhejiang. 

Vsem potnikom, ki pa bodo vseeno odpotovali na Kitajsko, pa Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi, da se cepijo proti gripi, poleg tega pa tudi, da se izogibajo tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice