V današnjem času se srečujemo z vedno večjim trendom poročanja preko vlogov in njihovim objavljanjem na družbenih omrežjih. V ta namen je tudi MKC Maribor v sodelovanju z društvom MITRA organiziral večdnevno brezplačno video delavnico snemanja in montaže.

Da bi našli svoj kos pozornosti na Youtubu ali na družbenih omrežjih in si tako pridobili občinstvo, ki bi spremljalo njihove objave, vlogerji izberejo različne tematike. Nekateri večino dela opravijo s telefoni, na katerih opravljajo tudi montažo svojih vlogov. S prihodom pametnih telefonov se lahko prav vsak prelevi v vlogerja in skozi video pripoveduje svojo zgodbo.

Vlogerji, ne pozabite na vsebino!

S preprostimi aplikacijami na pametnih telefonih lahko posameznik hitro sestavi zelo gledljiv vlog. A Brane Lobnik, mojster montaže in mentor video delavnice, ki ga je pripravil MKC Maribor v sodelovanju z z društvom MITRA, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga in s finančno podporo Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije predvsem mlade vlogerje opozarja, naj ne pozabijo na vsebino.

»Naj začnejo na vsebini delati, ne samo na imidžu, na stajlingu, na Kim Kardashian, pa na 'blinki blinki', ampak naj se malo zamislijo in naj neko tematiko izpostavijo, ki bi jo radi rešili,« poudarja Lobnik.

Pri vlogerjih opaža pomanjkljivo poznavanje tehničnih zakonitosti. Vlogerji so na pravila montaže popolnoma pozabili, a njihovi izdelki kljub vsemu deluje na ciljni publiki.

»Iz enih pravil, ki se tičejo 'newsa', je čisto vse narobe, ampak funkcionira. Zato je zdaj je že precej težko reči, kaj je prav in kaj je narobe. Glede na to, kar so mene pri montaži učili 16 let nazaj, je čisto vse narobe. Vsi rezi, ki jih spremljam pri vlogerji, nič ne funkcionira, po nekih pravilih, ampak je pa gledljivo.«

Ana Žvorc je spregovorila o ideji, da ponudi vlog za »middle age« ženske.

Na drugi strani pa se več posameznikov, ki jim montaža ni domača, te obrti želi priučiti. Tudi organizatorka, koreografinja in stilistka Ana Žvorc, ki v svetu zabave dela že več kot 30 let, razmišlja o svojem vlogu.

»Imam v mislim, da bi naredila vlog za 'middle age' bejbe, namreč vse, kar dogaja, se dogaja samo za mlade. In to lepe, krasne in vse tako dalje, nihče pa ne pomisli, da smo ženske lepe, super, krasne, s svojim imidžem in stajlingom tudi nad 40,« pojasni motive pri začetkih svojega vloga Žvorčeva.

Vlogerji lahko namreč tvorijo močno kritično maso, a le če znajo podati vsebino.

»Če je to prihodnost, če je to prednost vseh, zakaj potem se ne bi naučila tehnično, kako to dogaja, kako je potrebno kaj zmontirati. Kaj pa veš, mogoče se bo dalo kdaj iz tega še kaj narediti, da bo rekli: 'Vau poglej jo, ta Žvorčeva pa nikoli ne odneha!' še pristavi v smehu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
jfhv (nepreverjen)

Kim K služi milijone ta dva kvazi samooklicana strokovnjaka pa ne. Kdo potem tukaj ima prav? :D hehe

Starejše novice