Preverili smo, na koga se obrniti, kadar v Mariboru potrebujemo prevoz.

Kadar želimo z osebnim vozilom priti po Mariboru najhitreje od točke A do točke B, je večkrat težava v parkiriščih, ob katerih stoji parkirna ura in največkrat veleva plačilo parkirnine do 17. ure, med tednom pa so tista najbližja tudi najbolj zasedena. In na koncu se voznik vozi v krogih in išče prostor, kamor bi lahko postavil vozilo.

V neposredni bližini upravnih funkcij je sicer uvedeno kratkotrajno brezplačno parkiranje (ki je časovno omejeno do 60 minut) in označeno z modro barvo. Vendar pa je na vseh odplačnih belih (1–6) conah plačilo ene ure 0,80 evra, razen na – navadno najbolj obremenjenem parkirišču –  Slomškovem trgu, kjer je ura parkiranja 1,50 evra.

Z mestnim avtobusom po Mariboru

Zaradi cene se več ljudi poslužuje mestnega avtobusnega prevoza, kateremu pa se je letos cena vožnje znatno povišala, če uporabnik kupi vozovnico na avtobusu. Z 1,10 evra se je dvignila na 2 evra, otroci od 6 do 14,99 let pa se lahko peljejo za en evro. Če greste po vozovnico prej, torej jo kupite v predprodaji na glavni Avtobusni postaji Maribor, Informacijski pisarni TIC, Centru mobilnosti Maribor, blagajni Pohorske vzpenjače ali zunanjih prodajnih mestih (kioski), pa za eno vožnjo odštejete 0,80 evra, za dnevno vozovnico pa tri evre.

Na voljo so tudi mesečne vozovnice – osnovno lahko kupimo za 27 evrov, vendar ne-subvencionirano za 88 evrov. Šolarji jo dobijo za 16, starejši občani pa za evro več od šolske.

Ker pa se (ne)uporabniki avtobusnega prevoza večkrat pritožujejo nad časom prihoda in odhoda, smo preverili, kako je s cenami mariborskih taksistov, ki klicatelja poberejo v dokaj hitrem času in tako tudi dostavijo (če ne gre za izjemo).

Kadar potrebujemo hiter in nujen prevoz …

Cena taksija naj bi bila odvisna od načina naročila – ali ustavimo taksi naključno na ulici ali pa ga pokličemo po telefonu in si tako zagotovimo nižjo ceno.

Preverili smo ene pogostejših mariborskih taksi služb in ugotovili, da štartnine taksijev (najem taksija neglede na prevožene kilometre) znašajo od 0,80 evra do 1,20 evra. Tarife taksi služb se razlikujejo, izvedeli smo jih le za nekaj, od tega prednjači Mikro Taxi, ki pelje za 0,85 evrov na kilometer, Taxi Štajerka pa za 1,10 evra.

Ko smo želeli preveriti aktualne cene nekaterih drugih mariborskih taksijev, jih na spletu ni moč pridobiti (vsaj ne aktualnih), po telefonu pa so nekateri taksisti z izdajo informacije stranki o ceni 1. tarife precej skrivnostni.

»Pokličite druge taksiste, pa naj vam oni povedo njihove cene,« je na vprašanje o tarifi osorno odgovorila zaposlena ene izmed taksi služb, ki informacije nikakor ni želela izdati.

Sposodite si električni avtomobil

Na Rakuševem trgu so na voljo tudi štiri električna vozila Avant2Go, ki jih lahko predčasno rezerviramo. Pred uporabo je potrebno izobraževanje in registracija (trenutno še po promocijski ceni za 29 evrov, nato pa za 59 evrov) na spletni strani, kjer si izberemo želeni paket. Cena, ki je odvisna od izbranega avtomobila, znaša za prevožen kilometer od 20 do 30 centov, minuta najema pa od 5 do 10 centov (podnevi) ali 1 do 2 centa (ponoči). Uporabnikom so na voljo tudi posebni vstopni paketi, ki vključujejo prihranke in do 300 evrov naloženega dobroimetja. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice