Volitve so za nami in soočenja v prvem krogu so marsikje zaznamovale tudi burne razprave o počutju in zdravju občanov ter kvaliteti njihovega življenja. Kako zdravi so Mariborčani in kako hitro bodo pomagali sosedu v stiski?

Pri Financah so se v predvolilnem času podrobneje posvetili temi zdravja v slovenskih občinah in opravili raziskavo Kje v Sloveniji se najbolje živi 2018. Upoštevali so več dejavnikov, na primer bolniško odsotnost in delež ljudi, ki prejemajo posamezna zdravila, umrljivost, dejavnike tveganja za zdravje, delež predebelih otrok, kajenje ter preventivo.

Tako so ugotovili, da najbolj zdrave Slovence nasploh najdemo v občini Log – Dragomer. 

Na dnu lestvice najbolj zdravih mestnih občin pa se je žal znašla Murska Sobota – v družbi Velenja in Ptuja. Najbolj zdravi so v mestnih občinah Kranj, Ljubljana in Koper.

A si na bolniški? Mariborčani najmanj ...

Po zdravstvenem absentizmu naj bi Slovenija sodila v sredino EU in bila tako primerljiva z Madžarsko, Nizozemsko in Španijo, poročajo Finance. Manj bolniških kot pri nas imajo Avstrija, Nemčija, Velika Britanija in Francija, več od nas pa Belgija, Švedska, Češka in Slovaška.

Seveda pa vzrok za bolniško ni vedno zdravje, ampak nezadovoljstvo s službo. Letošnjega februarja so na ZZZS opozorili, da stroški za bolniške divjajo, zato bi jih bilo treba omejiti. 

Maribor tako sodi v mestno občino, ki je najmanj na bolniških dopustih, prav tako tudi Ljubljana in Kranj, medtem ko jih je največ v Murski Soboti, Slovenj Gradcu in Velenju. 

Občani Mestne občine Maribor so lani tako povprečno vzeli 15,17 dni bolniške odsotnosti.

Medtem so razvrščali tudi po lestvici najbolj prijazne občine, kjer gre za delež oseb, ki enostavno prejmejo pomoč sosedov, ki jo potrebujejo. Izkazalo se je, da so manj uspešne občine prijaznejše od tistih, ki so uspešnejše in razmeroma bogate, pišejo Moje finance.

Najprijaznejša mestna občina je Koper, sledita pa ji Maribor in Ljubljana. Najtežje dobite sosedsko pomoč v Novi Gorici, a le nekoliko bolj prijazni so v Kranju in Celju.

V porastu predvsem daljše bolniške

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so v začetku leta opozorili na visoke stroške bolniških odsotnosti v državi in pozvali po omejitvah. Kot ugotavljajo, zadnja tri leta znova narašča delež izgubljenih delovnih dni zaradi bolniških odsotnosti in v minulem letu je absentizem znašal 4,26 odstotka delovnih dni.

Delež bolniških, ki bremenijo delodajalce (do 30 dni), resda ne narašča izrazito, se pa zato povečuje delež v breme ZZZS (več kot 30 dni).

Slovenci v evropskem povprečju

Slovenija se v merilu EU sicer uvršča v sredino, podobno kot Madžarska, Nizozemska in Španija. Več bolniških odsotnosti so denimo zabeležili v Belgiji, Švedski, Češki in Slovaški, manj pa v Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji in Franciji.  

Upoštevati seveda moramo tudi, da bolniške odsotnosti ne gre vedno pripisati izključno le zdravstvenim težavam, temveč je v nekaterih primerih tudi nezadovoljstvu s službo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice