Prazen tank? Svetujemo Avstrijo.

Cena pogonskih goriv so v Sloveniji torek dosegle nov vrh. Dizel se je podražil za 1,6 centa, za liter boste tako odšteli 1,233 evra, bencin pa se je podražil za dva centa, kar pomeni, da boste za liter 95-oktanskega bencina odšteli 1,280 evra. Za visoko podražitev so po besedah ministrstva za infrastrukturo krive višje borzne cene bencinskega in dizelskega goriva.

Po domače - po cenejše gorivo se splača k severnim sosedom

Ob obisku katerega izmed bencinskih servisov čez mejo hitro zasledimo številne slovenske registrske tablice. Gorivo v Avstriji, kjer sicer nimajo enotne cene goriva na vseh črpalkah, je namreč cenejše kot v Sloveniji. A ker se cene lahko precej razlikujejo in se čez dan tudi spremenijo, je najbolje, da gibanje cen preverimo na spletu, preden se načrtno odpravimo po gorivo k sosedom.

Na območju Spielfelda se cene dizla danes gibljejo med 1,118 in 1,139 evri za liter, cene 95-oktanskega bencinskega goriva pa med 1,178 in 1,209 evri za liter. 

Pri 50-litrski posodi za gorivo lahko slovenski voznik pri točenju dizla v Avstriji - ob upoštevanju najnižjih cen - prihrani šest evrov ali še več. Tudi prihranek ob točenju avstrijskega 95-oktanskega bencina v 50-litrsko posodo ni zanemarljiv - na eno točenje bencina lahko prihranite pet evrov ali več.

Mimogrede. Cene pogonskih goriv so še bistveno nižje v okolici Bad Radkersburga. Tam se cena dizla danes giblje med 1,102 in 1,109 evri za liter, cene 95-oktanskega bencinskega goriva pa med 1,165 in 1,178 evri za liter. Prihranek za dizel lahko v tem primeru znese tudi sedem evrov ali več.

Na letni ravni prihranek še višji

Letno lahko ob omenjenih prihrankih in predpostavki, da točite gorivo v 50-litrskih rezervoar dvakrat mesečno, prihranite od 120 do 168 evrov ali več.

Zanimivost ...

Avstrijske črpalke cene goriv višajo samo enkrat na dan, in sicer ob 12. uri. Cene goriv pa lahko nižajo večkrat dnevno in ob kateri koli uri. Pri kupovanju goriva na avstrijskih bencinskih servisih sta tako zelo pomembna trenutek, v katerem gorivo natočimo, in bencinski servis, kjer ga natočimo. Dopoldne boste v vsakem primeru vašega jeklenega konjička odžejali ceneje, kot pa popoldne.

Seveda, se računica ne izide več, če se v Avstrijo vozite več deset kilometrov le zaradi goriva. Za številne Štajerce, ki se dnevno vozijo v Avstrijo na delo, ali živijo tik ob meji, pa so izračunani prihranki dosegljivi.

Preberite še

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čedni (nepreverjen)

Preverjeno...se splača....jaz še vržem v avto "kanglice za bencin" tako da tankam približno 80 litrov.....do sedaj sem prihranil največ pri enem tankanju malo več kot 11€

Andrzej (nepreverjen)

Jaz tankam manj in prišparam 10 ojrov

Starejše novice