Če se čez vikend odpravljate na slovensko obalo, pa se želite izogniti gneči na avtocesti ter stanju v kolonah pod vročim razbeljenih soncem, potem se lahko iz prestolnice proti morju za spremembo odpravite kar s kolesom in z vlakom.

Vozni redi in cene vikend vlakov

Ob sobotah in nedeljah iz Ljubljane v Koper vozi osem vlakov, vsak dan štirje, ob istih urah.

Cena enodnevne vozovnice za navadno kolo znaša 1,5 evra, za električno pa 3 evre.

Od prvega junija dalje ob vikendih vozi posebni kopalni vlak Ljubljana – Koper. Ta z ljubljanske železniške postaje štarta prvi in sicer ob 6. uri in 12 minut. V posebnem vagonu kopalnega vlaka sta dva oddelka z 12-imi obešalniki za kolesa. Toda pozor, ti se te dni hitro zapolnijo. Zato je morda smiselneje, če kolesarji koles ne obešamo. Tako jih lahko v prostor postavimo več. Kopalni vlak se iz Kopra v Ljubljano vrača ob 20. uri in 12 minut. Enosmerna vozovnica stane 9,60 evra, splača pa se kupiti povratno TURIST VIKEND vozovnico. Z njo se lahko vračate ob sobotah, nedeljah in praznikih, njena veljavnost je 15 dni, stala pa vas bo 13,40 evra.

Če nameravate vstopnico za vlak kupiti tik pred zdajci, je priporočljivo na blagajno železniške postaje priti vsaj 25 minut pred odhodom vlaka. Da boste imeli zagotovo dovolj časa za nakup vozovnice, pa tudi za nalaganje kolesa na vlak.

Če se prostor za kolesa zapolni, lahko kolo zapeljemo tudi v kupe, ampak pri tem ne smemo motiti ostalih potnikov, razloži Primož Kokalj z oddelka za Potniški promet Slovenskih železnic.

Naslednji vlak do Kopra je Intercity. Ta iz Ljubljane odpelje ob 9. uri in 12 minut, nanj pa s kolesi ni možno.

Ob 15. uri in 45 minut iz Ljubljane proti obali odpelje lokalni potniški vlak. Ta posebnega prostora za kolesa nima, lahko pa kljub temu nanj zapeljete kolo ali dve in ju parkirate ob vrata oziroma ob preklopne sedeže, pojasni Primož Kokalj s Slovenskih železnic. Za enosmerno vozovnico v 2. razredu boste odšteli 9,60 evra, povratna TURIST VIKEND vozovnica pa stane 13,40 evra.

Do leta 2023 bodo Slovenske železnice posodobile vozni park s 26-imi novimi potniškimi vlaki. Takrat bodo stare dizelske motorne vlake lahko preuredili in občutno povečali prostor za shranjevanje koles.

Zadnji vlak ob sobotah in nedeljah iz Ljubljane proti Kopru odpelje ob 17. uri in 45 minut. Tudi ta je Intercity, a za razliko od jutranjega lahko na tega naložimo tudi kolo, saj ima poseben kolesarski vagon. Na ta vlak gre tudi do 20 koles. Enosmerna vozovnica v 2. razredu stane 11,10, povratna TURIST VIKEND pa 16,40 evra.

Varnost koles

Ker na kopalnem vlaku in popoldanskem Intercity-ju lastniki svoja kolesa pustimo v posebnem oddelku, medtem ko sami potovanje preživimo v kupeju, nas je zanimalo, kako je na vlakih poskrbljeno za varnost koles. "Za varnost koles na vlaku odgovarjajo potniki sami," odgovarja Kokalj in dodaja, "da na Slovenskih železnicah ne pomnijo, da bi kdo kdaj kakšno kolo z vlaka ukradel."

Potniki lahko svoja kolesa s ključavnico priklenemo na obešalnike. Če potujemo v večjem številu, lahko kolesa priklenemo drugo ob drugo. Tretja možnost pa je, da občasno stopimo iz kupeja in preverimo, ali je z našim kolesom vse v redu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice