Mladi se vedno bolj zavzemajo za različne vrste podjetništva kot je samostojno podjetništvo. Svoje podjetniške ideje pa skušajo tržiti tudi preko startupov.

Po zadnjih podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje je bilo prejšnji mesec na področju Maribor registriranih 13.524 brezposelnih oseb, kar je več kot leto prej, ko je brezposelnih Mariborčanov bilo 13.032.

»Uspeh je zame relativna stvar«

Uspešen mladi podjetnik Gregor Koprivnik, ki bil je poleg Maje Švener leta 2012 iz podjetja Konverzija d. o. o. in ki upravlja s portalom Ličila.si, proglašen za podjetnika leta, pravi, da mu je mariborska regija v času študija dala prve podjetniške izkušnje. »Uspeh je zame relativna stvar, po naravi sem zelo kampanjski,« pojasnjuje Koprivnik.

Maja in Gregor pa mladim podjetnikom na splošno svetujeta: »Če ste prepričani, da imate pravo vizijo in odlične produkte, potem bodite drugačni pri marketingu in vedno 100 odstotno ustrezite stranki. Pomagajte si s platformami, ki so že na voljo. Recesija je obdobje, kjer lahko z drugačnim pristopom premagamo konkurenco.«

Smo Slovenci kaj podjetniški?

Predlanska študija v okviru mednarodnega raziskovalnega projekta Global Entrepreneurship Monitor raziskovalnega tima Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru je pokazala, da se Slovenija uvršča približno na sredino lestvice v svetovnem in evropskem merilu, kar se tiče deleža ljudi (18 – 64 let), ki menijo, da je začeti s podjetništvom dobra izbira kariere (54 odstotkov).

Pri 2009 anketiranih Slovencih (od tega 73 odstotkov moškega in 27 odstotkov ženskega spola) je moč zaznati relativno veliko zaupanje v lastne podjetniške sposobnosti in kompetence (52 odstotkov), kar našo državo uvršča na visoko 6. mesto med evropskimi državami.

Kako podjetniško pot začeti že med študijem?

Urban Lapajne, vodja projektov Tovarne podjemov, na to odgovarja: »Enostavno –  izbereš ekipo, izhodiščno idejo in skočiš. Pri tem ti pomagamo v Tovarni podjemov in drugih sorodnih organizacijah. Skupnost, v kateri lahko ekipa izmenjuje izkušnje in išče nasvete, je vedno večja, zato le pogumno, saj veliko slovenskih startup-ov začenjajo študentske ekipe.«

Mag. Vida Perko iz Ekonomskega instituta Maribor pa mladim podjetnikom svetuje: »Študent ima možnost udeležbe na različnih izobraževanjih in usposabljanjih (tudi v tujini), kjer se lahko seznani tako s teoretičnimi, kot bolj praktičnimi zadevami s področja podjetništva.

V Sloveniji se mladi podjetniki za ustanovitev podjetja v zadnjih letih večinoma obračajo na VEM točke (to je tudi Ekonomski institut Maribor), kjer je možno pridobiti brezplačne informacije, krajše svetovanje, se udeležiti usposabljanj za podjetništvo ter registrirati podjetje (s. p. in/ali d. o. o.),« zaključuje Perkova.

Slovenijo so leto 2016 na splošno zaznamovala ugodna gibanja, saj se je na Zavodu prijavilo za 7,4 odstotkov manj brezposelnih, hkrati se je povečalo njihovo zaposlovanje, tudi s pomočjo aktivnosti, ki jih izvaja Zavod.

Zaposlilo se je 74.856 brezposelnih, to je 5,5 odstotkov več kot v letu 2015. Brezposelnost se je med letom zmanjševala, v povprečju se je znižala za 8,5 odstotkov, ugotavljajo na zavodu za zaposlovanje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice