Kljub vse glasnejšim pozivom k varovanju okolja tako na državni ravni kot v regiji še vedno prisegamo na avtomobile. V Podravski regiji je bilo lansko leto 166.336 osebnih avtomobilov.

Evropski teden mobilnosti bo v Mariboru letos potekal med 16. in 22. septembrom. Aktivnosti bodo potekale skozi celoten teden, Dan brez avtomobila pa bo v petek, 22. septembra, ko bo Mestna občina Maribor omogočila brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi na vseh linijah.

Toda, smo v Mariboru na področju trajnostne mobilnosti dovolj ozaveščeni?

Alternative obstajajo, toda ...

»Združimo moči, delimo si prevoz,« k uporabi prevoznih sredstev in posledično manjšemu onesnaževanju okolja poziva letošnji slogan tedna mobilnosti.

Tradicionalnim potovalnim vzorcem se namreč pridružujejo nove oblike premagovanja razdalj. Od souporabe koles in sopotništva v avtomobilih, kot je Prevoz.org, pa do souporabe avtomobila v obliki carsharinga, ki je z Avant2Go pred kratkim prispel tudi v Maribor.

Toda kljub vsem prizadevanjem, osveščanju in obilici možnosti deljene mobilnosti, podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da število avtomobilov še naprej narašča – tako v Sloveniji kot v Podravju.

Še vedno prisegamo na avtomobil

Število osebnih avtomobilov se je v zadnjem desetletju v državi povečalo z kar 11 odstotkov in lani si je osebno vozilo lastil že skoraj vsak drugi prebivalec. Tako je bila v evropskem merilu Slovenija s 523 vozili na 9. mestu po številu vozil na 1.000 prebivalcev.

Z osebnimi avtomobili je bilo pred tremi leti opravljenih 86 vseh potniških kilometrov, v veliko manjši meri pa smo se posluževali avtobusa (12 odstotkov) in vlaka (le 2 odstotka).

Svoj avto ima vsak drugi prebivalec Podravja

V preteklem letu smo v Sloveniji po podatkih Statističnega urada imeli 1.096.523 osebnih avtomobilov, v naši regiji pa 166.336.

V Podravju s populacijo 322.545 prebivalcev to torej nanese na 0,51 avtomobila na posameznika. 

Slovenci vozimo stare avtomobile

Vse od preloma tisočletja pa v Sloveniji raste povprečna starost osebnih avtomobilov. Ta je leta 2000 znašala 6,8 let, leta 2015 pa 9,7 let. Delež osebnih avtomobilov, mlajših od 3 let, pada (stanje v 2000: 24 odstotkov; v 2016: 11 odstotkov), medtem ko se je delež osebnih avtomobilov, starejših od 12 let, v zadnjih 16 letih podvojil.

Kot zanimivost velja omeniti tudi, da v Podravju ne vozimo bistveno starejših vozil od preostanka Slovenije. Povprečna starost osebnih avtomobilov v Sloveniji je namreč leta 2015 znašala 9,7 let, medtem ko smo v Podravju vozili v povprečju 9,8 let stare avtomobile.

S staranjem voznega parka so povezane težave s povečanim vnosom emisij v okolje, manjšo varčnostjo pri porabi goriva, izrabljeni avtomobili pa predstavljajo nevaren odpadek zaradi snovi, ki jih vsebujejo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice