FOTO: Janez Leskovar
Primerjali smo ocene mariborskih turističnih atrakcij na Googlu in TripAdvisorju ter pregledali, kaj turiste na teh atrakcijah v Mariboru najbolj moti.

Turizem je priča stalni rasti in skladno z njo kot gobe po dežju rastejo številni turistični vodniki. Še nedavno so turisti prisegali na ocene TripAdvisorja in na priljubljeni popotniški spletni strani vestno delili svoje vtise ob obisku različnih atrakcij, zdaj pa naglo proti vrhu drvi Google.

Popotnik popotniku

Vsakomur je že jasno, kako nepogrešljiva je danes spletna prezenca. Tudi turisti se odločajo na osnovi izkušenj drugih popotnikov, zato se o destinacijah, ki jih nameravajo obiskovati, prej posvetujejo s temu namenjenimi spletnimi portali in aplikacijami.

V svetu si po nekaterih ocenah kar 93 odstotkov potrošnikov mnenje o kakovosti podjetja ali storitve ustvari predvsem na podlagi ocen drugih uporabnikov. 

In nedavne raziskave kažejo, da se spletni gigant Google vse bolj prebija v ospredje kot platforma za ocene uporabnikov, saj beleži največje število novih ocen v primerjavi s konkurenti. Trenutno zaseda tretje mesto med najbolj zaupanja vrednimi platformami, ki zbirajo ocene uporabnikov – takoj za družbenim omrežjem Facebook in Yelp – v zadnjem letu pa je celo podvojil število novih glasov.

Tudi podatki o mariborskih turističnih znamenitostih na spletu to potrjujejo. Primerjali smo ocene petih atrakcij v Mariboru ter ugotovili, da ocene, podane na Googlu, v posameznih primerih lahko presegajo tudi tisoč glasov, pri nekaterih drugih pa še vedno prednjači TripAdvisor. Čemu gre to pripisati?

Navada ali kredibilnost?

V svetu, kjer sta zasebnost in varovanje osebnih podatkov vroči temi, je neodvisno platformo TripAdvisor nekoliko oškodovalo razkritje, da je bila tarča kraje podatkov. Prav tako ljudje postajajo vse bolj oprezni zaradi obilja lažnih ocen, zakupljenih s strani ponudnikov turističnih storitev, na spletu. 

Tako je tudi TripAdvisor pred leti bil oglobljen za pol milijona evrov s strani italijanske zveze potrošnikov zaradi zavajajočih podatkov v svojih ocenah oziroma ker ni preprečila objavljanja lažnih mnenj, predstavljenih kot resničnih.

Ljudje torej iščejo kredibilnost in transparentnost. Morda se jim zdi, da večjo mero slednje najdejo pri Googlu, ki ob pomoči geolociranja beleži tudi, kje natanko je bila posamezna ocena znamenitosti, storitve ali nastanitve sploh podana.

Čez udobje je ni

A če smo iskreni, gre večji del najbrž pripisati povsem praktičnim razlogom. Googlu v prid govori njegova velikost oziroma število uporabnikov, saj je vsestranski in ni osnovan zgolj na agregiranju ocen. Z njim se uporabniki pravzaprav posvetujejo že ob iskanju poti do destinacije.

Bistvena je tudi njegova privzeta integracija v mobilne naprave z operacijskim sistemom Android, predvsem pa Google ob pomoči geolociranja uporabnike avtomatično naproša za podajo ocen in mnenj o nedavno obiskanih točkah.

Kot pri večini tehnoloških napredkov pa morda ni odveč premislek, kolikšnemu delu svobodne volje in nadzora se odrečemo za to udobje.

Kaj turiste moti?

Med številnimi ocenami smo opazili tudi nekaj pripomb, ki so jih podali domači ali tuji turisti. »Iskreno mislim, da tukaj ni ničesar videti, razen pogleda na drugi strani ceste,« meni Lena Stepykina o Hiši Stare trte. O razgledni točki nad Mariborom z arheološkim najdiščem Piramido je moč najti številne pozive k ureditvi območja: »Čudovita razgledna točka, le urejenost slabša. Potrebno bi bilo urediti osvežilno točko vmes,« je zapisala ena izmed domačih turistk.

Turisti si želijo tudi večjo urejenost oziroma posodobitev Akvarija Terarija: »Terarij zgleda popolnoma isto kot je izgledal pred 30 leti. Žalostno,« je zapisal eden izmed turistov, medtem ko se je skupina tujih 'pritožila' nad tem, kako hladna je Vinagova klet, ko jo obiščeš v poletnih oblačilih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice