Čas koronavirusa je resda prinesel številne izzive na področju zaposlovanja, a hkrati daje priložnost za graditev bodočih kariernih možnosti.

Kje smo v tem trenutku? Kaj si želimo od prihodnosti? Kako bomo dosegli zastavljene cilje? Tudi v času gospodarskih izzivov, kot je trenutni, si lahko ustvarimo priložnost za gradnjo kariere.

Zdaj je čas za razmislek o lastni karieri, za optimizacijo predstavitve na trgu dela in za pridobitev novih znanj, opozarja zaposlitveni portal MojeDelo.com.

»In sicer tako, da osvežimo življenjepis, se dodatno izobražujemo, mrežimo preko spleta, spremljamo prosta delovna mesta, se izobražujemo in opravljamo zaposlitvene razgovore preko telefonskih ali video klicev,« svetujejo pri MojeDelo.com.

Kaj dodati v življenjepis in zakaj ga je pomembno posodobiti?

Sedaj je idealna priložnost, da posodobite svoj življenjepis. V službi pogosto niti ne opazimo vseh zadolžitev, saj se zdijo samoumevne. Razmislite o njih in dodajte nova znanja. Ste v zadnjem času opravili kakšen tečaj tujega jezika ali izpopolnili svoje računalniško znanje? Pripravite tudi osnutek motivacijskega pisma, ki vam bo v pomoč, ko boste iskali novo službo. 

»Zelo priporočljivo je poleg življenjepisa hkrati posodobiti še vse podatke na zaposlitvenih portalih in zaposlitvenih družbenih omrežjih. Kadroviki namreč vse pogosteje svoje nove sodelavce poiščejo prav tam, zato si z aktualno predstavitvijo povečamo možnosti za nove karierne priložnosti,« še svetujejo pri MojeDelo.com.

Mrežite se prek spleta

Zaradi trenutnih razmer se je mreženje preselilo na splet. Vstopite v stik z ljudmi, ki vam lahko pomagajo pri vaših kariernih načrtih in tudi vi s svojim znanjem pomagajte drugim. 

»Povežite se z ljudmi, ki ste jih spoznali na poslovnih dogodkih ali delajo v podjetju, ki vas zanima. Tudi med znanci in prijatelji se pogosto najde kdo, ki vam bo pripravljen podati informacije ali vam bo morda celo lahko razkril, kakšne so priložnosti za zaposlitev v želenem podjetju. Več stikov kot imate, boljše so vaše poslovne možnosti,« predlagajo.

Povabljeni na razgovor za delo? Opravite ga uspešno preko video klica

Tudi v času koronavirusa je mogoče izvesti razgovor za delo, preko telefonskega ali video klica. Tako kot pri razgovoru »v živo« je tudi v tem primeru pomembno, da se dobro pripravite. 

»Raziščite podjetje, s katerim imate razgovor, imejte na dosegu roke vse relevantne dokumente, poučite se o trenutnem stanju v gospodarstvu, pripravite si seznam vprašanj za kadrovika, bodite samozavestni in ne pozabite na primeren, vljuden pozdrav ob začetku in ob koncu klica. Za video razgovor uporabite ustrezen program (npr. Skype, Zoom, MS Teams), zagotovite si urejen in miren prostor, v katerem vas ne bo nihče motil, poskrbite za poslovni videz s primernimi oblačili, pričesko in umirjenimi ličili, bodite pozorni na govorico telesa in skušajte vzdrževati očesni stik,« še svetujejo karierni strokovnjaki pri MojeDelo.com.

Delodajalci se zavedajo, da se bodo razmere po tem obdobju izboljšale in bodo potrebovali nov kader, zato redno spremljajte zaposlitvene oglase.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Corona s.p. (nepreverjen)

Hladno Corona pivo z kosckom limone, 1 Olivo in cipsom.

Starejše novice