V okolici Maribora je v teku gradnja največjega železniškega viadukta v Sloveniji (foto: Jaka Arbutina).
V okolici Maribora je v teku gradnja največjega železniškega viadukta v Sloveniji. Preverili smo, kakšno usodo čaka stari viadukt oziroma nasip. Bo po njem res stekla kolesarska povezava med Mariborom in Pesnico?

Po Pesniški dolini pri Mariboru se je nekoč razprostiral mogočni viadukt. A do leta 1908 je bil zaradi slabe kvalitete opečnatega materiala ves viadukt zasipan. Danes je tako praktično neviden, po nasipu pa še vedno teče železniška proga. 

Po 172 letih pa je padla odločitev: železniško progo Maribor–Šentilj je treba nadgraditi in izboljšati. Vzporedno ob ostankih starega viadukta so oktobra začeli z gradnjo novega, dolgega kar 896 metrov. 

Trenutno je v izvedbi globoko temeljenje in gradnja stebrov, železniški promet pa naj bi po novem viaduktu stekel v začetku leta 2023. Po končani gradnji bo viadukt Pesnica najdaljši železniški viadukt v Sloveniji.

Preverili smo, kaj po izgradnji novega viadukta čaka staro železniško progo in pozabljeni viadukt, ki se skriva pod nasipom.

Gre za zahtevnejši infrastrukturni projekt in prvo tovrstno gradnjo po osamosvojitvi (foto: Jaka Arbutina).

Bodo po stari železniški progi uredili kolesarsko pot?

Na osnovi pobud občine Pesnica in Mestne občine Maribor ter poslanca Marjana Pojbiča iz vrst SDS so oživili idejo, da bi čez stari viadukt in uredili kolesarsko pot.

»V tem projektu vidimo veliko priložnosti za trajnostno mobilnost in da se tudi iz opuščenih stvari naredi nekaj dobrega,« so za Mariborinfo povedali na občini Pesnica. 

Da je bila podana pobuda so potrdili tudi na mariborski občini, kjer pojasnjujejo, da je projekt še v fazi dogovorov. Zagotovo pa je, da bodo po izgradnji novega viadukta na obstoječem, starem viaduktu, odstranjeni železniški tiri

Kako bo predvidena kolesarska pot povezana z ostalimi? 

S spremembo železniške trase v kolesarsko pot bi ta del dobro povezali v že obstoječe omrežje kolesarskih stez.

Kolesarska pot po kroni nasipa in skozi pesniški tunel namreč predstavlja del kolesarske povezave v okviru projekta EuroVelo, v katerem občina Pesnica sodeluje z Mestno občino Maribor, občino Šentilj in ostalimi občinami.

V okviru projekta nastaja kolesarska povezava od Šentilja, Pesnice, Maribora ter naprej proti Poljčanam, od tam pa proti Celju in Ljubljani ter Trstu.

(vir: Ponting).

Veliki načrti pesniške občine, želijo si odkopati stari viadukt

V okviru gradnje južne železnice med Dunajem in Trstom je bil leta 1846 dokončan Pesniški viadukt. Opečnati viadukt je bil kar 649 metrov dolg in 21 metrov visok. Stal je na 66 stebrih, ki so temeljili na hrastovih pilotih.

Za gradnjo naj bi porabili več kot 2,8 milijona opek, a zaradi slabe kvalitete opečnatega materiala so viadukt zasuli. 

Župan občine Pesnica Gregor Žmak si želi, da bi zasuti pesniški viadukt odkopali in tako znova razgrnili: »Gre za veliko željo pesniške občine, za katero upamo, da se bo v tem stoletju uresničila.«

Na občini Pesnica so pojasnili, da se glede ideje o razgrnitvi in obnovi pogovarjajo z Univerzo v Mariboru, in sicer z oddelkom za arhitekturo, kjer so jim svetovali, da se povežejo z Unescom.

V primeru, da pride do realizacije projekta, bi šlo za širši evropski projekt, ki bi najverjetneje trajal več desetletij. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ragnar The King (nepreverjen)

pod ta most bi se lahko preselil Zikolino
ko ga bodo iz socialnega stanovanja fuknili

Starejše novice