Slika je simbolična.
Trend novih okužb s koronavirusom se v Sloveniji zadnje tri tedne zmanjšuje, precejšen upad je v starostni kategoriji nad 65 letom starosti. Nas čaka »normalno« poletje?

Situacija glede okužb s koronavirusom v Evropski uniji se v zadnjih dnevih nekoliko izboljšuje, saj imamo zadnje tri tedne trend upadanja okužb. Na ravni Evropske unije govorimo o upadu za 3,8 odstotkov, v Sloveniji pa za 13,1 odstotkov.

Po deležu dnevno pozitivnih testov pa v Sloveniji še vedno nihamo med 14 in 25 odstotki.

»Kot najverjetnejša lokacija prenosa okužbe še vedno ostaja družina oziroma skupno gospodinjstvo, na drugem mestu so delovna mesta, na tretjem pa zasebna druženja,« je na današnji vladni novinarski konferenci povedala Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Upad okužb v starostni skupini nad 65 let

Povedala je, da se že zdaj kažejo precejšnji učinki cepljenja med starejšo populacijo. Velik upad je v starostnih skupinah nad 65 let, zelo majhno je tudi število novih okužb in smrti v domovih za starejše. 

»Po drugi strani pa narašča število primerov v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 35 do 44 let. Zato je pomembno, da se cepljenje nadaljuje in razširi nad vse prebivalstvo, saj bo to pomagalo ustaviti širjenje virusa«.

Še enkrat je poudarila, da dokler ne dosežemo vsaj 60- oziroma 70-odstotne precepljenosti v populaciji, ne smemo nikakor pozabiti na varnostne ukrepe. Samozaščitno ravnanje je še naprej izjemnega pomena, zato vse poziva, da naj ob kakršnih koli znakih čimprej odidejo na testiranje. Pomembno pa je tudi dosledno upoštevanje karantene.

O indijskem virusu še premalo podatkov

Na vprašanja novinarjev o tem, kako je z aplikacijo za cepljenje ni podala odgovorov, saj naj bi na ta vprašanja v prihodnjih dneh odgovorilo ministrstvo za zdravje.

Prav tako ne razpolaga s podatki o tem, kako daleč smo s samotestiranjem učencev. Kaj pa je odgovorila na vprašanje, ali nam lahko indijski sev in morebitni drugi sevi pokvarijo poletje?

»Kar se tiče indijskega seva in morebitnih ostalih sevov, je o njih še vedno zelo malo podatkov. Svetovna zdravstvena organizacija še nima podatkov, kako 'pokriti' te seve. Težko je oceniti, kaj nam lahko pokvari poletje. Pri indijskem sevu je potrebno vzeti v zakup življenjske navade v Indiji in opustitev vseh ukrepov. Ko bo na voljo več podatkov, se bo lahko ugotovili, ali je ta velika prenosljivost prišla z mutacijo virusa, ali z načinom življenja. Prej bomo zamejili virus, manj bo mutacij,« je dejala.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

hahaha, če mislite julija na vrhuncu sezone namesto odprave vseh ukrepov spet zapirati državo zaradi izmišljenih "sevov", bo ta virusek vaša ZADNJA SKRB na planetu, ker bo prišlo do oboroženih spopadov in vstaje več deset milijonskega ljudstva po celi evropi, nemčija bo pa prva kjer bo zavladala anarhija sledilo pa bo vseposod, tudi pri nas.

Ragnar The King (nepreverjen)

dd, je še sploh smiselno kaj pisat, vidiš da samo nekaj pribijajo laži vsak dan konstanto, bog jim pomagaj tistim ko še to verjamejo za one mutece pa tak že prihaja čas sodbe ljudstva.

In reply to by dd (nepreverjen)

Jakove (nepreverjen)

Koje BUDALETINE dadne komentare isuse moj.

Ragnar The King (nepreverjen)

Podnapisi, prosim.

In reply to by Jakove (nepreverjen)

Neviden (nepreverjen)

Dobesedno se j.....te ,vi in vaši ku.....vi sevi.
Zjeb...li ste gospodarstvo in zje....li ste narod in to načrtno.Ta vaš virus gripe je ljudem tok nevaren kot navaden prehlad.

Neviden (nepreverjen)

Vsak kur.....v dan sem v trgovini ,stikov drugih več ne štejem .Nihče v familiji bolan.
Vsak dan iste trgovke,ki bi morale že prve ležati"nič.vašega izmišljnega virusa imam poln kufer.Svetujem da nehati gledati tv ,obvezno pa izbrišite" novo,rtv in pop.ugasnite bedast radio s še bolj bedastimi napovedovalci ,delajte po svoje in virus bo čudežno izginil .

Default (nepreverjen)

Nikakve bre svi slovenaci ajmo punit blagajne u ustasolandiji...

Ragnar The King (nepreverjen)

Pizda še osnov te niso naučili v šoli.

In reply to by Default (nepreverjen)

Lider (nepreverjen)

dd, ragnar, viden, ... pod nujno k psihologu!

Ragnar The King (nepreverjen)

Ni placa, boš mi zrihtal, da pridem mimo vrste.

In reply to by Lider (nepreverjen)

Ragnar The King (nepreverjen)

Psihiatrija je polna, ukc pa prazen, zato te lepo prosim, če mi lahko zrihtaš kaki plac na psih.....

In reply to by Lider (nepreverjen)

Koncajte novin… (nepreverjen)

Kažejo še učinki pomladi, tako kot vsa leta doslej. Prehladna obolenja so pač bolj zimska zadeva.
Nehajmo eno in isto že vse leto, če ne odnehamo potem lahko vsa nadaljnja leta le iščemo nove in nove seve. Kar veliko let imam in vem da smo že bili prehlajeni, zelo bolni, pa spet zdravi in tako bo tudi v naprej. Učinki cepljenja pač še ne morejo delovati, ne v plus na minus, trenutno dela le pomlad. Jeseni pa ponovi vajo - a srčno upam da smo se kaj naučili in ne bomo pustili, da še vse spet enako dogaja.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice