Bodo študentje še en semester preživeli za domačimi računalniki ali bo pouk potekal na način kot pred epidemijo? Na Univerzi v Mariboru si prizadevajo za normalizacijo, a možen je tudi hibridni model izvedbe pedagoškega procesa.

Eno najbolj aktualnih vprašanj trenutno je, kako bo potekal pouk v osnovnih in srednjih šolah in ali so šole pripravljene na pojav morebitnih okužb. Še bolj negotov je začetek študijskega leta za študente, saj je do začetka pouka na fakultetah še več kot mesec dni.

Na Univerzi v Mariboru smo preverili, koliko prostih mest je razpisanih za študente v naslednjem letu na mariborskih fakultetah in kakšen način izvajanja pouka je najbolj verjeten.

Na Univerzi v Mariboru je za naslednje študijsko leto za vpis v prvi letnik na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe razpisanih 4506 vpisnih mest za slovenske državljane in 881 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce. 

Za vpis na 2. stopnjo je Univerza v Mariboru razpisala 2758 prostih mest za slovenske državljane in 687 mest za tujce. Na tretji stopnji, torej doktorskem študiju, je za slovenske državljane na voljo 292 mest in 131 prostih mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce.

Študij v predavalnicah ali iz domače sobe?

Na Univerzi v Mariboru pričakujejo, da se bo študijsko leto 2020/21 začelo 1. oktobra, ne glede na način izvedbe. Trenutno pripravljajo navodila za izvedbo študijskega leta in se pogovarjajo o možnostih, kako čim bolje zavarovati študente in zaposlene, a hkrati zagotoviti kvaliteten nivo znanja. 

»Možni načini izvajanja študijskega procesa so namreč v celoti odvisni od naših zmožnosti upoštevanja veljavnih smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih moramo dosledno upoštevati pri organizaciji študijskega procesa in ki določajo, ali v kakšnem obsegu je fizična prisotnost študentk in študentov v prostorih fakultet univerze mogoča,« so pojasnili na univerzi. 

Možen je hibridni model poučevanja

Tudi na Univerzi v Mariboru vidijo hibridni model kot enega izmed možnih načinov poučevanja, ki bi bil primeren za prihajajoče študijsko leto. To pomeni, da bi se del študijskih obveznosti izvedel na daljavo, drugi del pa s fizično prisotnostjo študentov v predavalnici. 

Na univerzi pojasnjujejo, da bodo študentje v vsakem seznanjeni z vsebinami, ki se ne izvajajo na daljavo, in je prisotnost v kraju opravljanja laboratorijskih ali kliničnih vaj nujna in obvezna.

Pri izvajanju vaj v prostorih fakultet bo pedagoški proces seveda potekal nadzorovano v skladu z omejitvenimi ukrepi. Na Univerzi v Mariboru si prizadevajo, da bo študij prihodnje leto potekal čim bolj podobno tistemu pred epidemijo.

»V kolikor bo prišlo do zaostrovanja razmer in večjega števila okuženih, pa na Univerzi v Mariboru ne bomo več odločali o načinu izvajanja študijskega procesa, temveč bo sistem izvedbe in zapiranja stavb določila Vlada Republike Slovenije,« so še dodali.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice