Drugo največje slovensko mesto se ponaša s številnimi skritimi kotički, vrednimi obiska in občudovanja, a številni zanje sploh ne vedo.

Slovenci tako radi hvalimo lepote širom sveta, opevamo vsak kamen, spomenik, stavbo ali izvir, biserov, ki jih imamo pred nosom, pa navadno sploh ne opazimo. Veliko jih je prepričano, da se v tujini cedita mleko in med, doma pa gre vse narobe. Pa ni vedno tako. Tako Slovenija kot njena štajerska prestolnica se ponašata s številnimi naravnimi, zgodovinskimi, kulturnimi spomeniki, ne pri tem pa ne gre spregledati kulinarike, glasbe in številnih možnosti oddiha. Če bi vas z obiskom presenetil prijatelj ali sorodnik iz tujine ali drugega konca Slovenije, kam bi ga peljali v Mariboru? Kaj bi mu pokazali? Poiskali smo nekaj predlogov za izlet.

Botanični vrt Pivola

Le streljaj iz središča mesta vas bo pod vznožjem Pohorja očaralo raznoliko in bujno rastje Botaničnega vrta. Na območju nekdanjega grajskega parka nekaj kilometrov južno od Maribora uspevajo številne avtohtone in tuje vrste dreves, grmov in cvetic. V čudovitem naravnem ambientu, ki se razteza na osmih hektarjih, je zares pravljično aprila, ko zacveti zbirka več kot sto vrst narcis, maja zacvetijo rododendroni, junija pa je pestrost barv največja. Vrt je v lasti Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, njeno osebje pa skrbi za rastline. 

Lent in najstarejša trta na svetu

Ob nabrežju reke Drave, ki deli mesto, se nahaja najbolj čaroben del Maribora in priljubljena destinacija mladih. Ob sončnih dnevih so terase številnih kavarnic in restavracij polne domačinom, ki tukaj lovijo tople žarke. Pred Hišo Stare trte v Mariboru domuje danes najstarejša trta na svetu, ki je stara več kot 400 let in je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta. Trta še vedno rodi žlahtne sadove. V Hiši stare trte se nahaja muzej.

Scherbaumova električna luč

Na Grajskem trgu v vili, ki jo je v 19. stoletju postavila družina Scherbaum, se danes nahaja Muzej narodne osvoboditve. Stavba pa ima izjemen zgodovinski pomen. Tukaj se je pisala zgodovina elektroenergetike na naših tleh. V začetku aprila 1883  je tukaj zasvetila prva žarnica v Mariboru, Sloveniji in tem delu Evrope. Leta 1883 je namreč Karel Scherbaum, lastnik velikega parnega mlina v Mariboru, na parni stroj priključil dinamo, ki je proizvajal električno energijo za razsvetljavo s 36. žarnicami. S tem je v poslovnih in proizvodnih prostorih in tudi pred vhodom v hišo na Grajskem trgu, v kateri je prebivala družina Scherbaum, prvič v zasvetila električna žarnica. Na to opozarja tabla na fasadi vile. 

Mariborski pragozd s slapoma Veliki in Mali Šumik

Potok Lobnica na svoji poti iz Pohorja v dolino Drave teče skozi čudovito sotesko, vmes pa preskakuje še dva slikovita slapova, imenovana Veliki in Mali Šumik. Slapova najdete v listnatem gozdu Pragozdu Šumik. Soteska Lobnice je strma in polna vlažnih skal, prekritih z mahom, zato je sprehod do slapov označen kot dokaj zahteven. A naj vas to ne prestraši, s primerno obutvijo in previdnostjo bo užitek nad prvinskim naravnim okoljem zagotovljen. 

Na streho Slavije

Od junija 2015 lahko s strehe ene najvišjih stavb v središču mesta občudujete štajersko mesto s ptičje perspektive. Luftarca je prijeten lokal z najvišjo razgledno točko v mestu! V jasnem vremenu bo pogled segal od Pohorja prek betonskega džumbusa do Piramide, uzrli pa boste tudi Meljski hrib in Pobrežje. S tematsko dekoracijo in sezonsko ponudbo je atmosfera res pravljična.  

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice