Ker so letos zaradi virusa korona izredne razmere, je med Slovenci iz dneva v dan bolj priljubljen obisk ljubljanskega živalskega vrta. Za vas smo izbrali pet atrakcij!

Poletje in vroči dnevi so tu, s tem pa tudi iskanje idej za potepanje po mestu. Za otroke vseh starosti je ogled in spoznavanje živali izredno pomemben del njihovega odraščanja, mladim in staršem pa predstavlja sprostitveno aktivnost.

Živalski vrt v Ljubljani prav tako v vročih poletnih dneh z urejenimi sprehajalnimi potmi zagotavlja dovolj sence in primerno ohladitev. Če so bili živalski vrtovi v preteklosti le zbirka živali, danes predstavljajo veliko več. Imajo turistično, kulturno, izobraževalno in naravovarstveno vlogo. 

Ljubljanski ZOO obratuje že od daljnega leta 1949, sprva dve leti še v središču Ljubljane, nato pa se je preselil na današnjo lokacijo - jugozahodni del Rožnika in je danes vodilna turistična destinacija v Sloveniji za domače turiste. 

Po poteh slovenskega največjega živalskega parka nas je popeljala biologinja in pedagoška vodja mag. Irena Furlan. Preverili smo, katere so največje atrakcije ljubljanskega živalskega vrta.

1. Azijski levi 

Največja in naravno narejena ograda v živalskem vrtu pripada Maksimusu in Čaji, starejšemu simpatičnemu levjemu paru. V ogradi se dobro počutita, občasno poležavata na soncu, spet drugič pa se hladita v senci. Rjovenje samca Maksimusa pa se lahko sliši celo do Tržaške ceste.

2. Slonica Ganga

Ganga je stara okoli 45 let, del ZOO Ljubljana pa je že od svojega drugega rojstnega dne. Ima zelo rada obiskovalce in oskrbnike, med katerimi vlada vzajemno spoštovanje. Kljub svoji starosti je še vedno igriva in na čase tudi muhasta. Zahteva vedno le svežo, tekočo vodo, obiskovalcem v programu Srečaj svojo najljubšo žival pa dovoli, da jo hranijo z jabolki, korenjem in jo ob tem pobožajo.

3. Družina šimpanzov

V živalskem vrtu prebivajo oče Boris, mama Neža in njuna Leona, ki je letos praznovala štiri leta ter v sosednjem prostoru še teta Nika in babica Mojca. Vseh pet rado opazuje obiskovalce in išče njihovo pozornost, hkrati pa so tudi izredno radovedni.

4. Kalifornijski morski levi

Jip in Kalle, dva družabna morska leva, ki imata predstavitev v vrtu dvakrat na dan (hranjenje in del treninga) , kjer prikažeta svoje lastnosti,  svojo spretnost, igrivost, gibanje in inteligentnost. Namen treninga je, da brez stresa sobivajo z oskrbniki, da pokažejo telesne značilnosti oz. vedenja takrat, ko si oskrbniki želijo in da dovolijo veterinarske preglede kot so pregled prsnega koša, odvzem krvi, pregled zob, brez da bi jih bilo potrebno uspavati. Rada se sončita na skali in igrata z žogo v kateri se skriva riba.

5. Sibirski tigri

V novejši dvojni ogradi in naravnem okolju gozda prebivata tiger Vito in tigrica Vita. Vita je bolj nežne in mirne narave, Vito pa je temperamenten in razigran samec. Naravno okolje gozda je bilo prilagojeno željam tigrov, saj so jim pripravili podeste za razgled, bazen za hlajenje v vročini, dele sonca in sence, dodajajo pa jima tudi različne popestritve kot so igrala ali skrivanje hrane. Tigri načeloma spijo 20 ur in so aktivni 4 ure v dnevu, v katerih skušajo oskrbniki popestriti njuno bivanje. Njuna jutranja navada je, da skrita za grmovjem vsakodnevno opazujeta sprehod konjev.

Otroška igrala

Seveda pa so za otroke še vedno največja atrakcija igrala. Ta so edinstvena in raznolika, nudijo prijetno senco sploh v poletnem času, starši pa se lahko sprostijo v zato namenjenih ležalnikih in opazujejo ali pa se igrajo skupaj s svojimi otroki.

Pa ne samo to, živalski vrt v Ljubljani nudi tudi tematska vodenja, kupone za hranjenje živali ob določenih urah in ob prisotnosti oskrbnika, praznovanje rojstnega dne, 30-minutno srečanje z najljubšo živaljo, tako za otroke kot odrasle, program Oskrbnik za en dan in počitniška varstva otrok. Slednje je je zasedeno za vseh devet tednov, iz ZOO-ja pa sporočajo, da naj starši spremljajo aktualne objave na spletu, saj lahko pride do odpovedi in ponovno razpoložljivih mest.

Vsak teden sprejmejo do 50 otrok v večih skupinah, ki jih spremljajo izkušeni vodniki. V enem tednu obiščejo vse živali v živalskem vrtu, nekatere tudi hranijo in jih pobližje spoznajo, berejo jim pravljice, omogočijo delavnice in igranje na igralih.

ZOO Ljubljana v času koronavirusa

Tako kot ostale turistične dejavnosti je tudi ZOO LJ prizadela letošnja koronavirus kriza, kar je vplivalo na obisk v mesecu marcu in aprilu. Lansko leto je bilo za živalski vrt Ljubljana rekordno, letos pa je bil do zaprtja vrta v sredini marca obisk celo višji kot lani. Ob ponovnem odprtju živalskega vrta konec aprila in maja, je bilo število obiskovalcev ponovno višje v primerjavi z lanskim letom, junija pa opažajo padec obiska, ker s ponovnim začetkom pouka ni bilo šolskih skupin, saj šole niso dovolile vodenih ogledov, povečanje prodaje letnih in polletnih kart pa ne opažajo. Zaradi epidemije so ustavili vse predvidene investicije in novosti napovedane za letos, oskrba živali, vzdrževanje in upravljanje ZOO-ja pa je potekala nemoteno, financirano s strani proračuna MOL in lanskih rekordnih prihodkov. V času karantene pa so se razveselili naraščaja, mladičev, ki so že na ogled obiskovalcem. Mama je prvič postala dvogrba kamela Gobi, podmladka pa so bili veseli tudi zebuji ter navadni in severni jeleni.

Cenik:

- otroci 6€ (mlajši od dveh let brezplačno);

- odrasli 9€ (upokojenci, študentje, dijaki 8€);

- psi 3€.

Čas obratovanja:

Odprto vse dni v letu:

- januar, februar, marec, november, december od 9. do 16.30 ure;

- oktober od 9. do 18. ure;

- april, maj, junij, julij, avgust, september od 9. do 19. ure.

Vir: Živalski vrt Ljubljana

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gostja 426 (nepreverjen)

Ljudje niso zmogli zdržati v karanteni niti dva meseca, pa se jim zdi normalno, da so živali zaprte vse življenje? Človek je res brezobzirno in neumno bitje.

Starejše novice