Velika noč je največji in najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani namreč verujejo, da je Jezus na veliko noč vstal od mrtvih in tako vsem zagotovil večno življenje. Kateri dogodki se bodo v Mariboru zvrstili v luči velike noči?

Kristjani na veliko noč praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja. Verujejo namreč, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.

Slavje pred veliko nočjo

V Vetrinjskem dvoru se bo danes ob 10. uri odvilo (Fl)etno družinsko praznovanje za vse generacije: Slavje pred veliko nočjo. Dogodek je namenjen doživetem spoznavanju dediščine.

»Z dogodkom želimo obujati stare običaje še iz poganskih časov. To se nam zdi pomembno,« za Mariborinfo pravi Vojka Miklavc.

Po tradiciji boste lahko v dopoldanskem času z različnimi tehnikami barvali jajca, pirhe ali pisanice, tudi remenke, drsenke, izdelovali sveče, saj je bil dopoldanski čas namenjen blagoslovu vode in ognja. Na voljo bodo tudi knjižne publikacije o velikonočnem času.

V kulinarični delavnici boste prav tako lahko pripravljali jed aleluja in testene košarice. V pomladnem času so se tudi otroci spet začeli igrati zunaj, na ta veliki praznik so se šli trcanje ali picanje, s kovancem so poskušali zadeti kuhano jajce, zato bo to spretnost možno obujati tudi danes. Za konec pa še sledi glasbeni nastop z malo glasbeno delavnico s skupino Samson.

V Mariboru ne bo manjkalo velikonočnih dogodkov

Prav tako se danes lahko podate na veselo velikonočno dogajanje v avlo Planeta Tuš Maribor. Tam bo od 10. ure naprej možno brezplačno poskusiti velikonočne dobrote.

Tam bo tudi kuharski mojster, ki bo v živo pripravljal velikonočno jed, ki jo bodo obiskovalci lahko tudi poizkusili, obenem pa dobili še kak nasvet ali izvedeli kakšno kuharsko skrivnost, s katero bo vaša velikonočna pojedina še okusnejša. Za prijetno vzdušje bodo skrbeli glasbeniki Plohl, ki bodo tudi predstavili svoje harmonike.

Ob 17. uri pa se boste lahko velike noči lotili na plesni način. Plesalec Sebastian bo z vami na velikonočnem disco rajanju.

Na Tojzlovem vrhu se pa bo med 12. in 17. uro možno udeležiti zabave v naravi, kjer bodo potekale velikonočne delavnice.

V Domu pod gorco pa bodo ob 10. uri izvedli blagoslov velikonočnih jedi. Uro kasneje si bo možno ogledati predstavo O nenavadnem velikonočnem jajcu zajca, ki ga organizira gledališče Veverice Mice.

Prav tako velikonočne dogodivščine prireja Botanični vrt Univerze v Mariboru, kjer bodo otroke razveseljevali velikonočni zajčki. Dogodek bo trajal od sobote do vključno ponedeljka.

Danes je na vrsti blagoslov velikonočnih jedi

Sicer pa bodo verniki bodo danes k blagoslovu odnesli velikonočne jedi, ki so jih pripravili. Enako bodo naredili pravoslavni verniki, ki letos veliko noč praznujejo na isti dan kot katoličani in evangeličani. Slednji na veliko soboto zakurijo velikonočni ogenj, prav tako pripravijo jedi za nedeljski velikonočni zajtrk, vendar jih ne blagoslavljajo, poroča STA.

Velikonočno praznovanje bodo katoliški verniki začeli zvečer s tradicionalnimi obredi velikonočne vigilije oziroma bedenja, vrhunec pa bo vse skupaj doseglo z nedeljskimi vstajenjskimi mašami.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice