V Mariboru bosta prihodnji teden, 13. in 15. novembra, potekala Karierna sejma - sejma poklicev in izobraževanja za osnovnošolce in srednješolce. Prizorišče dogajanja bo športna dvorana Lukna.

Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za osnovnošolce v sredo, 13. novembra organizira Mestna občina Maribor, v partnerskem sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za zaposlovanje Območno službo Maribor, Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno podjetniško zbornico Maribor, Univerzo v Mariboru, Fundacijo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, ustanova in Športnimi objekti Maribor.

Karierni sejem za srednješolce pa bo potekal v petek, 15. novembra, pripravlja pa ga Fundacija PRIZMA, s podporo Mestne občine Maribor, Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje Območno službo Maribor in ostalih partnerjev kariernega sejma. 

Dogodek bo potekal na isti lokaciji – v Športni dvorani Ljudski vrt »Lukna«, Mladinska ulica 26 v Mariboru.

Karierni sejem je sejem poklicev in izobraževanja, je ukrep lokalnih partnerjev, usmerjen v reševanje problema neskladja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela. Mladim, ki nadaljujejo izobraževanje v srednješolskih izobraževalnih programih, njihovim staršem, skrbnikom in svetovalnim delavcem organizatorji želijo predstavitì možnosti, pa tudi pasti pri izbirah na kariernem področju. 

V sodelovanju z izobraževalnimi zavodi in ustanovami, obrtniki, podjetniki, drugimi gospodarskimi subjekti ter javnimi institucijami, bodo predstavili priložnosti za karierni razvoj v Mariboru in regiji. 

Kam v prihodnosti?

Prvi Karierni sejem, ki bo v sredo, 13. novembra, je namenjen osnovnošolcem, ki se odločajo glede izbire srednje šole, drugi sejem pa bo namenjen srednješolcem, da bodo lažje izbrali fakulteto oziroma študijski program, ki ga bodo začeli jeseni 2020.

Sejma sta namenjena predvsem zmanjšanju neskladja na trgu dela. S tem želijo mladim pomagati prepoznati priložnosti in možnosti, na katerih področjih lahko najhitreje in najboljše razvijajo svoje potenciale, da bodo na današnjem trgu dela čimbolj uspešno nastopali.

Znanje nepogrešljiv del infrastrukture in gospodarstva 

Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, je ob tem izpostavil: »Karierni sejem je samo eden kamen iz mozaika, ki ga gradimo v tem mestu in z vizijo čim manjšega odliva možganov v močnejše centre tudi čez mejo. Dolgoročno pa si želimo privabiti mlade družine, ki bi prepoznale potencial mesta in se lažje odločile ostati v Mariboru.«

»Odgovornost občine je tudi na področju šolstva, zato v Mariboru intenzivno delamo na tem, da bi dobili tudi mednarodno osnovno šolo, saj mednarodno srednjo že imamo. Opažamo težavo, da družine iz drugih okolij in drugih držav ne morejo živeti v Mariboru, gredo v Gradec ali Ljubljano, kjer te šole imajo,« je pristavil mariborski župan.

Ključni so starši

V popoldanskem času bo Karierni sejem namenjen staršem, pojasnjuje Helena Kujundžić Lukaček, podžupanja Mestne občine Maribor: »Zavedamo se, da so starši tisti člen, za katerega je zelo pomembno, da sodeluje in usmerja otroke pri njihovih odločitvah. Zato je letošnji Karierni sejem v veliki meri namenjen tudi staršem.«

V popoldanskem času se bosta odvili tudi dve predavanji na temo karierne orientacije mladih s posebnimi potrebami in o splošni karierni orientaciji mladih.

V organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor pa bo letos prvič organizirana tudi Živa knjižnica poklicev, kjer bodo knjige ljudje: »Tu bodo potekali pogovori otrok s predstavniki različnih poklicev, saj je glavni cilj Žive knjižnice, da mladi iz prve roke izvedo, kakšen je poklic v praksi. Predstavljeni bodo poklici, kot so varilka, vojak, učiteljica likovne vzgoje in pisateljica, policistka, novinar, fizioterapevtka, podjetnica, socialna pedagoginja, kulturna delavka in programer.«

Število razstavljalcev se je iz lanskih 73 povečalo na 87

Mladim bodo na Kariernem sejmu predstavljeni številni poklici, spoznali bodo izobraževalne ustanove in programe, dobili informacije o razmerah na trgu. Spoznali bodo tudi bodoče delodajalce. Še posebej pa bodo predstavljeni defecitarni poklici, za katere bo Mestna občina Maribor podelila štipendijo. 

Prisotne bodo tudi druge organizacije, ki skrbijo za izobraževanje in usposabljenje mladih za vstop na trg dela.

Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, poudarja: »Zavedamo se, da je iskanje kvalificiranih kadrov vedno večji izziv. Letos smo Karierni sejem nadgradili in k sodelovanju povabili tudi Fundacijo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma.«

Štajerska gospodarska zbornica s čezmejnim projektom INNOVET na primer poudarja čezmejne prakse vajništva v primeru deficitarnega poklica varilec: »Bodi varilec svoje prihodnosti. Gre za posebne pristope, pristope simulacije tega poklica.«

Tudi Aleš Pulko, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor, poudarja, da ima nekdo, ki se odloči izučiti se za deficitarni poklic, zagotovljeno zaposlitev v zelo dobrih pogojih, ki jih ponujajo mikro in mala podravska podjetja.

Slednje potrdi Mirjana Zgaga, pomočnica direktorice Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje Območne službe Maribor. Družba, v kateri živimo, zahteva od posameznika fleksibilnost, prilagodljivost trgu dela, ki se spreminja, podobno kot oblike zaposlitve: »Naša ključna naloga je delati z iskalci zaposlitve, ki so prijavljeni v evidenci brezposelnih. Hkrati pa želimo prispevati tudi k temu, da se strukturno neskladje dela zmanjšuje.«

»Mlade usmerjamo, da spoznajo svoje želje in potenciale pa tudi svoje šibkosti. Pomembno je tudi to, da o tem povprašajo svoje starše, ampak odločitev pa mora sprejeti posameznik sam, ne glede na to, ali je osnovnošolec ali dijak,« dodaja Zgaga.

Na Kariernem sejmu za srednješolce pričakujejo več kot 16.000 dijakov iz Podravja

Po besedah Janje Hojnik, prorektorice na Univerzi v Mariboru, so na informativnih dnevih starši intenzivni izpraševalci: »Kar je dokaz, da jim otroci zaupajo in imajo pomembno vlogo pri odločanju.« Pred samim prihodom na univerzo tudi Univerza v Mariboru skrbi, da se lahko srednješolci in tudi osnovnošolci udeležijo raznih poletnih šol, delajo v laboratoriju in spoznavajo študij.

Karmen Vaupotič, vodja razvoja in kakovosti pri Fundaciji Prizma, ki organizira Karierni sejem namenjem srednješolcem: »Dijakom želimo predstaviti iskane poklice in tudi študijske programe. Pričakujemo več kot 16.000 dijakov iz Podravja, katerim bo na voljo 23 izobraževalnih institucij. Spoznali se bodo tudi z 20 delodajalci in organizacijami, ki imajo potrebe po zaposlovanju in imajo možnosti opravljanja obvezne študijske prakse na delovnem mestu, štipendiranja.«

»Želimo, da dijaki na sejmu spoznajo poklice, ki so strateško ekonomsko najbolj pomembni za gospodarstvo v tem času in tudi v prihodnosti,« dodaja. 

Damir Orehovec, predstavnik kolegija ravnateljev osnovnih šol, pristavi: »Maribor se je končno postavil kot univerzitetno mesto na čelo regij.«

»Na eni strani imaš željo, kaj bi v življenju rad počel, na drugi strani pa so potrebe trga. Komu sedaj prisluhniti? Zato želimo privabiti tudi čim več staršev,« zaključuje Orehovec. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice