Pod cerkvo v Malečniku se skriva bogata zgodovina.
V Malečniku so konec lanskega leta prenovili 300 let stare katakombe z edinstveno kostnico. A skrivnostnost malečniške cerkve se tukaj šele prav začne.

Pod cerkvijo sv. Petra v Malečniku se nahajajo edinstvene, 300 let stare katakombe, ki so bile dolgo časa v zelo slabem stanju in skrite pred pogledom javnosti. Oktobra so doživele temeljito prenovo in bodo po koncu epidemije na ogled širši javnosti. 

V podzemni grobnici se nahaja izjemna sakralna dediščina - kamnit oltar Sv. Križa z vzidanimi relikvijam in 64 grobnih niš, ki so razporejene po steni.

Na desni strani se nahaja posebnost malečniških katakomb – velika kostnica, ki so jo prenovili na edinstven način in sicer po vzoru švicarskih katakomb.

Skoraj 300 let se pod cerkvijo sv. Petra v Malečniku nahajajo edinstvene katakombe.

A skrivnosti je še več

Iz katakomb vodi skrivnostni rov, ki zadnjih sto let ni bil odprt, in za katerega se ne ve, kam vodi. Po nekaterih pričevanjih pa naj bi vodil pod reko Dravo na drugo stran mesta Maribora ali pa celo do romarske cerkve Matere Božje na Gorci.

Da je skrivnostnost okoli rova še večja, so strani v kronikah, kjer bi naj bil rov opisan, iztrgane.

Župnijski upravitelj Sebastijan Valentan, ki je v župniji od avgusta, ima z rovom velike načrte. Kot je pojasnil, ga imajo namen odkriti in razkriti, kam skrivni rov zares vodi. »Nismo ga še odkrili, ker je za to potreben poseben poseg in zato seveda tudi sredstva,« je pojasnil.

Po kamnitih stopnicah se je mogoče spustiti do edinstvenih katakomb iz leta 1730.
Poleg edinstvene kostnice se v katakombah nahaja skrivnostni rov, ki naj bi vodil pod reko Dravo, na drugo stran mesta Maribora.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

bluzite v nedogled "tudi izpod piramide vodi rov pod dravo na drug breg "kot tudi obstaja rov v širini kočije v nekdanjo "avstro ogrsko".

Eno (nepreverjen)

V berlin

Igor mikec (nepreverjen)

Mene zanima, koliko milijonov bo za tole obnovo zdaj prispevala obcina maribor!!!!????kajti gre za odkritje izrednega zgodovinskega primera!!!!medtem ko najbolj nezazeljen zupan v zgodovini maribora-Arsenovic zapravlja nas denar za projekte ,od katerih ima on lastno korist!!!!!poleg tega je Arsenovic naredil najvec skode od vseh zupanov skupaj!!!!

Maja vilica (nepreverjen)

Lepo ste napisali-odkritje bi lahko povezali v neko zgodbo izrednega turisticnega pomena ki se zakljucuje z eno najstarejsih kleti v evropi-v marburg ad drau in naj obcina da 10 milijonov za obnovo-zupan jo za za vec javnega denarja obnavljal neke pajzle-njegove gostilne, ki nicemur ne sluzijo in mariboru niso doprinesle nicesar!!!!samo sramoto in skodo!!!!in samo njemu lastne koristi!!!!

Hector (nepreverjen)

Pravilno ste napisali!!!!zupan z javnimi sredstvi obnavlja njegove pajzle medtem ko za razvoj kulture in zgodb v smislu etnoloskega izrocila slovenstva ni podpore!!!!!Arsenovic naj odstopi!!!!Cimprej!!!!!!

In reply to by Maja vilica (nepreverjen)

Gucibuci (nepreverjen)

Ena oseba pod 3 razlicnimi imeni piše neumnosti.

Župan in ekipa delajo dobro, napredek se vidi, če pa ne pa si slep.

Če bi se malo pozanimal je župan prodal velik del svojih nepremičnin, ki ti grejo v nos.

In reply to by Hector (nepreverjen)

Hector (nepreverjen)

Arsenovicevi placanci ze lezejo iz lukenj!!!!!arsenovic nic ne dela dobro ampak posteno krade iz razpisnih sredstev-mariboru je naredil najvec skodo v zgodovini mesta!!!!pocasi se mu lomi led pod nogami in tega se naj zaveda!!!!!

In reply to by Gucibuci (nepreverjen)

božidar (nepreverjen)

BAJE SO TUDI TRUPLA DEČICE ,ZLORABLJENE

Starejše novice