Radarji ne bodo več služili kaznovanju prehitrih voznikov, ampak bodo uporabljeni v druge namene.

S sklenitvijo poravnave s podjetjem Iskra v višini 7 milijonov evrov je v last Mestne občine Maribor prešel radarski sistem, občina pa je tadaj napovedala fizično odstranitev radarjev v mestu.  Z Fakulteto za elektrotehniko in računalništvo in drugimi mariborskimi fakultetami pa so stekli pogovori o ideji, da bi odstranjeno opremo predelali v izobraževalnih in drugih projektih ali jim našli drugo uporabno vrednost.

"Ena izmed možnosti uporabe bi lahko bila tudi izdelava informacijskih tabel, ki informirajo in opozarjajo voznike o njihovi hitrosti, pred recimo vrtci in šolami. Za demontažo in morebitno predelavo v druge namene bo potrebno zagotoviti dodatna sredstva v proračunu MO Maribor," so ob sklenitvi poravnave z Iskro dejali na mestni občini.

Kaj bi študentje z radarji?

Toda kaj natanko bi fakultete lahko počele z radarji, ki že štiri leta stojijo ob cestah in križiščih v Mariboru, čeprav ne delajo, ni znano. "Mestna občina Maribor je v pogovorih s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru glede možnosti prevzema uporabne opreme iz radarskega sistema. Na fakulteti vidijo v tem raziskovalni potencial, opremo pa bi uporabili v raziskovalne in študijske namene," so za STA povedali na Univerzi v Mariboru.

Mariborskega župana Andreja Fištravca sicer radarji ne bi motili kot "nekakšna postepekajevska inštalacija", a kot pravi, jih bodo najverjetneje odstranili.

Radarji pika na i za pričetek uličnih protestov

Zlogasni radarji so ob postavitvi v nekaj dneh ujeli več tisoč prehitrih voznikov, sledili so množični ulični protesti, zaradi katerih je bil prisiljen odstopiti tedanji župan Franc Kangler. Dogajanje je sovpadalo z zaključkom Evropske prestolnice kulture, ki jo je mesto gostilo v letu 2012.

Oprema za sanacijo semaforskega sistema

S sklenitvijo poravnave pa je Mestna občina Maribor prejela tudi opremo, ki bo namenjena postopni rekonstrukciji oziroma sanaciji semaforskega sistema v mestu. Gre za material za obnovo 84 že obstoječih semaforjev ter gradnjo semaforjev na štirih novih lokacijah.  "Radarski sistemi so v poravnavi, ki smo jo sklenili z Iskro, zastopani le s par sto tisoč evri. Večina te poravnave so stroški, ki so nastali z nakupom več kot 60 semaforjev in kompletne opreme za tri križišča," je še pojasnil Fištravec.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice