FOTO: Mediaspeed
Na današnjem predobravnavnem naroku na mariborskem okrajnem sodišču je danes steklo ponovno sojenje zaradi Kanglerjeve zaposlitve podžupanje. Zadeva je zaenkrat prekinjena zaradi zahteve obrambe za izločitev sodnice, poroča STA.

Trenutnemu državnemu in mariborskemu mestnemu svetniku Kanglerju tožilstvo očita, da je kot župan izkoristil svoj vpliv na direktorico medobčinskega stanovanjskega sklada Tanjo Vindiš Furman, da je leta 2009 zaposlila podžupanjo Astrid Bah in da ji je sklad poravnal šolnino za podiplomski študij. Zaradi tega je bil Kangler že obsojen na sedem mesecev pogojne kazni, a je zadeva padla na vrhovnem sodišču.

Obramba zahteva izločitev sodnice …

Kanglerjev odvetnik Peter Žnidaršič je danes ocenil, da obtožba tožilstva v ponovnem sojenju ni le čistopis predhodne obtožbe, temveč naj bi vsebovala bistvene spremembe in hkrati ni razumljiva. Po njegovih besedah naj ne bi bilo jasno niti tožilstvu, kaj naj bi Kangler storil narobe.
Zahteval je izločitev sodnice Alenke Golčar, ker iz kazenskega spisa niso bili izločeni domnevno nezakoniti dokazi, spis pa ni bil zapečaten.

Medtem se obramba sklicuje tudi na nezakonite dokaze, pridobljene na podlagi prisluhov telefonskim pogovorom. Po njenem naj bi tožilstvo uporabilo izsledke prikritih preiskovalnih ukrepov po preteku dveletnega zakonskega roka. Temu nasprotuje tožilka Januša Kušar Rotman, saj naj bi zadostovalo, da je bila na podlagi teh prisluhov vložena zahteva za preiskavo v dveh letih v drugih primerih zoper Kanglerja. 

»S to vložitvijo je bil prekinjen tek roka in je postalo gradivo del sodnega spisa,« je danes ponovila in se pri tem sklicevala na nedavno presojo ustavnega sodišča.

Tako menijo zgolj v Mariboru

Žnidaršič je opozoril, da tako menijo samo v Mariboru, medtem ko so v postopkih zoper Kanglerja v Murski Soboti in Slovenj Gradcu potrdili stališče obrambe. Podobno naj bi bilo pri vprašanju glede domnevne pristranskosti preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika, ki je policiji izdal odredbo za prikrite preiskovalne ukrepe. 

»Zgolj mariborsko sodišče v vseh teh letih ne more ugotoviti, čeprav je več kot jasno, da obstajajo okoliščine, ki kažejo dvom v pristranskost sodnika v času izdaje odredb,« je dejal odvetnik in v kazenski spis vložil fotografijo omenjenega sodnika v volilnem štabu Kanglerjevega tekmeca na lanskih županskih volitvah v Mariboru.

Odredbo naj bi podpisal nekdo drug

Kangler je dodatno podkrepil te trditve z novimi dokaznimi predlogi, ki jih je danes predložil sodišču. Med drugim je prepričan, da je odredbo, s katero se je začel njegov pregon, podpisal namesto Žirovnika nekdo drug. Imel naj bi tudi dokaze, da so policisti menjavali odredbe in uporabljali nezakonito pridobljene podatke za predloge odredb.

V zvezi s tem je njegov odvetnik danes celo podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca: »Zaradi domačijskosti policije, tožilstva in sodišča v Mariboru mojemu klientu ne morejo pošteno soditi. Menim, da se je ulica v primeru Kangler preselila na sodišče.«

Kangler se ni jasno izjasnil

Kangler se danes ni uradno izjasnil glede krivde v zadevi Astrid Bah, saj je sodnica glede na njegov današnji nastop sklepala, da jo zavrača. V izjavi za medije po odhodu s sodišča pa je ponovil, da je bil razpis za sporno delovno mesto javno objavljen. »Prijavili sta se dve osebi. Ena je izpolnjevala pogoje, druga ne,« je pojasnil. »Ne želim ničesar drugega, kot da mi sodite pošteno in pravično,« je poudaril.

Bahovi naj bi bili prilagojeni razpisni pogoji

Kušar Rotmanova vztraja, da so obtožbe na račun nekdanjega župana jasne, razumljive in vsebujejo vse znake očitanega mu kaznivega dejanja. Kot je dejala, je bila Bahova še pred objavo razpisa za delovno mesto izbrana za ta položaj, temu pa so bili nato prilagojeni razpisni pogoji.

Postopek se bo nadaljeval, ko bo predsednik okrajnega sodišča odločil o zahtevi za izločitev sodnice Golčarjeve.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Naj odstopi tu… (nepreverjen)
Katja7 (nepreverjen)

Franca,bori se,nas si.Ne pusti se golazni.Borec si,vreden obcudovanja.

Karl (nepreverjen)

Franca Dupleski lopof!

Goljuf v zapor (nepreverjen)

S lopofi in goljufi v zapor - tudi ce so politiki!

In reply to by Karl (nepreverjen)

Starejše novice