FOTO: Bobo
Na mariborskem okrajnem sodišču se bo danes začelo ponovno sojenje nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju zaradi zaposlitve njegove podžupanje Astrid Bah na občinskem stanovanjskem skladu.

Kanglerju so zaradi sporne zaposlitve Bahove na Medobčinskem stanovanjskem skladu dodelili sedem mesecev zaporne kazni, a je zadeva padla na vrhovnem sodišču.

Tožilstvo poskuša dokazati, da je Kangler kot takratni župan izkoristil svoj vpliv na direktorico Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Tanjo Vindiš Furman, da je leta 2009 zaposlila strankarsko kolegico iz SLS Astrid Bah, in poskrbel za to, da ji je sklad poravnal šolnino za podiplomski študij, poroča STA.

Nezakoniti prisluhi telefonskim pogovorom in razveljavljena sodba

Okrajno sodišče je Kanglerja januarja 2016 spoznalo za krivega nezakonitega posredovanja in zlorabe položaja, vrhovno sodišče pa je lani sodbo na podlagi zahteve za varstvo zakonitosti razveljavilo.

Nezakonito naj bi bili uporabljeni prisluhi njegovim telefonskim pogovorom, na kar pa se je sklicevala Kanglerjeva obramba že v začetku postopka. Ob tem je poudarila tudi pretek dveletnega zakonskega roka, po katerem je tožilstvo uporabilo izsledke prikritih preiskovalnih ukrepov.

Policija je Kanglerju prisluškovala do 10. novembra 2009, tožilstvo pa je v zadevi Astrid Bah vložilo obtožni akt 10. julija 2013, poroča STA. Mariborsko sodišče zahtevi za izločitev prisluhov ni sledilo, ker je presodilo, da zadostuje, da je tožilstvo na podlagi istih prisluhov zahtevo za preiskavo zoper Kanglerja v dveh letih po koncu izvajanja prikritih ukrepov vložilo v več drugih primerih.

Zaradi nezakonitih prisluhov val umikanja obtožnih aktov ...

Odločitev vrhovnega sodišča v zadevi Astrid Bah je lani pri mariborskih tožilcih sprožila val umikanja obtožnih aktov, ki so vsebovali te prisluhe. Višja tožilka Januša Kušar Rotman, ki Kanglerja preganja v zadevi Astrid Bah, pa po pisanju Večera vztraja, da se prisluhi uporabijo tudi v ponovljenem sojenju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice