FOTO: Vladimir Bogovič
Dolenjska bo v začetku prihodnjega tedna gostila Srečanje lutkovnih skupin Slovenije in Srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije. Na dveh odrih se bo zvrstilo devet lutkovnih in dvanajst gledaliških predstav, ki so se na srečanje uvrstile skozi sito

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti - JSKD že dolga leta skrbi, da se imajo že najmlajši možnost srečati z ljubiteljsko kulturo na različnih področjih, ne le kot gledalci in opazovalci, temveč tudi kot aktivni udeleženci.

Pred koncem šolskega leta so bodo na državnem Srečanju lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije predstavili najboljši mladi gledališčniki in lutkarji, ki svoj umetniški in osebni izraz iščejo na odru, pri čemer se lutkarjem pridružujejo tudi odrasli ustvarjalci, srečanje pa je priložnost za predstavitev plodnega dela pretekle sezone. 

FOTO: Vladimir Bogovič

Z ustvarjalnostjo prepričali strokovna žiranta

Lutkarski izbor je opravil selektor Anže Virant, dramaturg in lutkovni ustvarjalec, gledališkega pa igralka Ana Ruter. Skupno se je na srečanje prijavilo 81 lutkovnih in 270 gledaliških predstav iz Slovenije in zamejstva. 

Ker pravila sodelovanja ne omejujejo starosti izvajalcev, na zaključnem srečanju sodelujejo tako otroške kot odrasle lutkovne skupine.

FOTO: Vladimir Bogovič

Po lutkarskem izboru je selektor Anže Virant povedal: »Končni izbor zajema predstave različnih lutkovnih tehnik. Večina predstav prihaja iz severovzhodne Slovenije, kjer je ljubiteljsko lutkarstvo najmočnejše. Žal so nekoč tradicionalno močne regije, kot sta Gorenjska in Osrednja Slovenija, močno padle, tako po kvaliteti kot kvantiteti,« kljub visoki kakovosti izbranih lutkovnih predstav optimistično dodaja: »V Sloveniji in zamejstvu je še vedno veliko mentorjev in mentoric, ki razumejo lutke in njihovo specifiko. Ker lutke niso preprosta stvar. Poleg samega gledališkega aspekta je potrebna še močna likovna komponenta in rokodelske sposobnosti izdelave lutk. Lepo je vedeti, da je toliko mentorjev in mentoric, ki delajo z veliko znanja, predvsem pa z veliko srčnosti, požrtvovalnosti, v velikokrat ne najboljših pogojih.«

Selektorica Ana Ruter je poudarila, da dotične predstave izkazujejo kvalitetno mentorsko delo in velik ustvarjalni delež ter sodelovanje otrok pri sami predstavi: »Gre za celovite predstave z jasnim režijskim konceptom, trdno dramaturško linijo, dobro dinamiko in ritmom ter scenografskimi rešitvami, ki podpirajo ter nadgrajujejo besedilno predlogo. Predvsem pa gre za predstave, ki v ideji, pristopu in izvedbi kažejo izvirnost, kreativnost ter pogum.«

Tudi letos je opazen trend uprizoritev, v katere se poleg igralcev vključujejo plesalci, folklorniki, pevci, glasbeniki, lutkarji in otroci iz likovnih krožkov, vse bolj priljubljen pa postaja muzikal. Navdušili so jo najstniški gledališčniki: »Pri marsikateri predstavi so me pretresli njihova ustvarjalnost, razmišljanje, izraznost ter iskreno in pristno predajanje njihovih pogledov na svet,« pravi selektorica.

Kar enajst od skupno enaindvajsetih skupin prihaja iz Štajerske

Na zaključnem državnem Srečanju lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije se bo predstavilo kar enajst najboljših mladih igralcev in lutkarjev iz Štajerske.

Med njimi je šest gledaliških skupin in sicer:

-    Iskre, OŠ Angela Besednjaka, Maribor se bo Marko Radmilovič: HVALEŽNI MEDVED
-    Gledališka skupina PA - RA - RA - RA, Osnovna šola Rače Petra Pipenbaher: ČUSTVA V ATELJEJU 

-    Ložniški gledališki band, OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, POŠ Zgornja Ložnica Charles Dickens: OLIVER TWIST

-    Gledališki studio, DPD Svoboda Ptuj Kristina Brenkova: MODRA VRTNICA

-    Otroška gledališka skupina SOKOLI, Gledališko društvo Radeče Tomaž Lavrinec: MOZAIK – OBRAZI

-    Teater (nade)budnih, OŠ Franja Malgaja Šentjur Bojana Potočnik (po poeziji Svetlane Makarovič): PRAPROTNI CVET ALI KDO SE BOJI ČUTEČEGA ČLOVEKA?

In pet lutkovnih skupin:
-    Lutkovna skupina vrtca Pesnica, OŠ Pesnica, vrtec Pesnica Antoon Krings: MUHA MALKA 
-     Lutkovna skupina IndiJanez, Društvo za mlade IndiJanez, Maribor Žiga X. Gombač: ČRNO BELO
-    LS Venčeselj, OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica, POŠ Zg. Ložnica avtorski projekt: POHORSKI TRIPTIH
-    Škratovo lutkovno gledališče, Društvo Škratovo lutkovno gledališče Celje Matevž Gregorič: VERONIKA IN FRIDERIK
-    OŠ Kajetana Koviča Radenci Otfried Preussler: NERODNA AVGUŠTINA

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice