V Sloveniji so do danes opravili že več kot 16 tisoč nadzorov spoštovanja karantenske odločbe. Doslej je bilo kaznovanih 63 kršiteljev, globe pa znašajo od 400 do 4000 evrov. Zaradi vročanja karantenskih odločb na meji nastajajo daljše kolone, najdejo pa se tudi potniki, ki se želijo z lažnimi informacijami izogniti karanteni.

Na zdravstvenem inšpektoratu dnevno dobivajo podatke o posameznikih, ki jim je odrejena karantena. Te osebe morajo karanteno preživljati doma.

»Tisti, ki jim je vročena odločba, morajo to preživiti doma. Mi pa potem preverjamo, ali se določena oseba nahaja na tej lokaciji in pa tudi identificiramo to osebo. Inšpektorju je potrebno pokazati veljaven osebni dokument s fotografijo, ki ga je izdal državni organ,« pravi zdravstvena inšpektorica Deana Potza.

Doslej so opravili že več kot 16.200 nadzorov, na začetku jih je vseskozi spremljala tudi policija. Zdaj je situacija nekoliko drugačna, saj inšpektorji pokličejo policijo v primeru ko naletijo na težave. Teh pa, kot pravi, ni veliko.

»Policiji pa ravno tako odstopamo primere, ko ugotovimo, da je nekdo navedel napačne oziroma lažne podatke. Policija lahko v skladu s svojimi pristojnostmi opravi dodatna preverjanja in zoper takšne osebe uvede ustrezen postopek,« dodaja.

Policisti pa so tudi tisti, ki na meji ljudem vročijo karantenske odločbe.

»Ko naši policisti naletijo na potnika, ki se vrača iz držav, kjer je ob prihodu predvidena karantena, to osebo vnese v sistem. Ta je povezan z ministrstvom za zdravje in tam pripravijo odločbo, jo pošlejo nazaj, mi pa jo vročimo potniku in zraven dodamo še navodila Nacionalni inštitut za javno zdravje,« pravi Boris Žibrat, inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijska uprava Murska Sobota.

Kazni od 400 do 4000 evrov

Nobena redkost ni, da se osebe, ki bi morale v Sloveniji prestajati karanteno, na meji obrnejo. »Velikokrat se nato zgodi, da potniki, ki prihajajo v Slovenijo in bi tu morali v karanteno, na meji enostavno obrnejo in se vrnejo v domovino. Dosti jih namreč ni seznanjeno s tem, da morajo v Sloveniji v štirinajstdnevno karanteno,« pravi Žibrat.

Tisti, ki ob prehodu meje nimajo dokazila, da ne prihajajo iz držav, ki so na rdečem seznamu, poskušajo z lažnimi informacijami vstopiti v državo.

»Tudi takšne stvari se seveda dogajajo. Toda mi lahko podatke preverimo. Tako v našem sistemu, se pravi v sistemu prestopov meje, prav tako pa lahko zaprosimo za podatke kolege iz Madžarske in Hrvaške. Potem se dokaj hitro odkrije, kdo je govoril resnico in kdo se je želel izogniti karanteni,« dodaja Žibrat.

S kršitvami pa se ukvarja tudi zdravstveni inšpektorat. Teh je največ v večjih mestih, najpogosteje pa se oseba ne nahaja na navedenem naslovu. Take doleti globa, ki jo predpisuje zakon o nalezljivih boleznih.

»Za posameznika je določena globa v višini 400 do 4000 evrov. Inšpektorji pa praviloma v hitrem prekrškovnem postopku izrečejo najnižjo globo, razen, če gre seveda za ponovljene kršitve, potem je globa lahko tudi ustrezno višja,« pravi Potza.

Doslej so na podlagi nadzora karantenskih odločb izdali 63 glob, skupna višina teh pa je znašala 23.600 evrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice