Slika je simbolična.
Lani se je kariernega sejma udeležilo več kot 20.000 šolarjev in dijakov, razstavljalo je skupno 100 razstavljavcev. Letos si prizadevajo število še povečati z izboljšano vsebino in svetovanjem ena na ena.

Virtualni karierni sejem - sejem poklicev in izobraževanja 2021 bo letos potekal na območju kohezijske regije Vzhodna Slovenija znotraj osmih statističnih regij - Podravske, Pomurske, Koroške, Savinjske, Zasavske, Posavske, Jugovzhodne Slovenije in Primorsko-notranjske.

Virtualni karierni sejem bo potekal na skupni spletni platformi, na katero obiskovalci vstopijo preko te vstopne strani:

  • virtualni karierni sejem za osnovne šole: od 15. do 21. novembra 2021;
  • virtualni karierni sejem za srednje šole: od 22. do 28. novembra 2021.

Predstavile se bodo izobraževalne ustanove, njihovi programi, projekti, štipendije, programi izmenjave študentov ter drugih dejavnosti in priložnosti, ki jih določena izobraževalna institucija ponuja. 

Mariborski župan Saša Arsenovič je povedal, da je njihova želja in vizija, da bi Maribor postal postati prestolnica talenta in priložnosti. Mariborska občina si skupaj z ostalimi deležniki prizadeva, da bi preprečili beg možganov.

»Želim, da Maribor postane mesto, ki si bo upalo sanjati in da bomo vsi vedeli, da je moč v tem mestu te sanje tudi uresničiti,« je dodal. Kot pravi, si želi, da bi k visoki kvaliteti življenja v Mariboru dodali še kanček ambicije, želje po razvoju.

»Univerza v Mariboru je tista, ki ji ambicije ne manjka,« je dodal rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič.

Podžupanja Alenka Iskra pa dodaja, da bo Mestna občina Maribor s kariernim sejmom prikazala Maribor kot mladini prijazno mesto, da privabijo čim več mladih, da pridejo in svojo karierno pot uresničujejo v štajerski prestolnici.  

Lanski sejem presegel vsa pričakovanja

»Lanskoletni karierni center je bil uspešen. Več kot 20 tisoč unikatnih obiskovalcev se je obiskalo spletno platformo,« je povedala direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik.

Da je lanski karierni center presegel vsa pričakovanja, je povedal tudi predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko. 

Tudi Dušanka Lužar Šajt iz fundacije Prizma pravi, da so bili lani nekoliko skeptični, a da so ugotovili, da lahko z virtualno izvedbo sejem še bolj približajo mladim. 

Predstavljeni bodo tudi poklici prihodnosti 

Podgornikova dodaja, da vse več podjetij prepoznava, da je to dober način informiranja in predstavitve bodočim delojemalcem.

»Mnogih poklicev, ki bodo v prihodnosti pomembni, danes niti še poimenovati ne znamo,« še razlaga Podgornikova in dodaja: »Kar pa vemo je, da morajo mladi izbrati svojo karierno pot. In bolj kot bodo prepoznali potrebe podjetij in poklice prihodnosti lažje se bodo odločali.«

Letošnja novost: Svetovanje ena na ena v virtualni obliki

Direktor območne službe zavoda za zaposlovanje v Mariboru Bernard Memom pravi, da so informacije tiste, ki so ključne. »V državi mora pridi do zavedanja, da naj se izobražuje za poklic,« je dodal.

Pojasnjuje, da bo na letošnjem kariernem centru uvedena pomembna novost. Udeleženci bodo namreč imeli možnost individualnega svetovanja. Nasvete jim bodo nudili strokovnjaki, ki bodo predstavljeni kot avatarji.

Mojca Kirbiš, vodja kolegija ravnateljev, pojasnjuje, da bodo na šolah omogočili, da se učenci seznanijo s kariernim sejmom, potem pa jim dalu možnost za individualno raziskovanje. »Pomembno je, da se Maribor predstavi učencem kot mesto talentov in priložnosti,« se je navezala na besede mariborskega župana. 

»Kakršnakoli se že kaže prihodnost, je treba mladim dati priložnost, da si jo sami načrtujejo,« dodaja ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik.

Živa knjižnica z okoli 50 sodelujočimi

Direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor Marja Guček izpostavlja, da v sfero izobraževanja sodi tudi neformalno izobraževanje, zato je pomembno, da se predstavijo mladinske organizacije, ki to ponujajo. 

Izpostavlja, da bo na kariernem sejmu tudi živa knjižnica, na kateri bo sodelovalo okoli 50 oseb iz različnih poklicev in izobraževanj. Med drugim bo za pogovor na voljo pisateljica, novinarka, receptor, varilec, inženir mehatronike in drugi. 

Mitja Špes iz podjetja Factumevent pa je dodal, da bo celotna vsebina, razen svetovanj v živo, na platformi dosegljiva še naslednjih deset mesecev. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice