Obiskali smo Karierni sejem - sejem poklicev in izobraževanja za osnovnošolce v Mariboru. Preverili smo, kaj zanima bodoče dijake.

Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za osnovnošolce danes poteka v dvorani Lukna, in sicer v organizaciji Mestne občine Maribor, v partnerskem sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za zaposlovanje Območno službo Maribor, Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno podjetniško zbornico Maribor, Univerzo v Mariboru, Fundacijo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma in Športnimi objekti Maribor.

V gostnistvu mladi obupajo

Dijakinja Viktorija, ki obiskuje Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor je za Mariborinfo povedala, da se mladi vedno več zanimajo za gostinstvo, ampak po končani šoli le redko kdo ostane v tem poklicu.

»Raje se odločijo za opravljanje kakršnegakoli drugega poklica, saj skozi prakso ugotovijo, da to delo zajema tudi konce tednov in praznike. Jaz pa to delo z velikim veseljem opravljam,« je dejala.

Gradbeništvo v razcvetu

6pack Čukur ni le glasbenik, je tudi učitelj na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor, kjer poučuje praktični pouk keramičarja.

»Učence želimo privabiti z zanimivimi zgodbami. Poklic gradbeništva je zelo širok, zajema vse od keramičarjev pa do gradbenih tehnikov. Gradbeništvo je v vzponu in interes med mladimi je velik,« nam je povedal 6pack Čukur.

Največ zanimanja za poklic frizerja in vojaka

Srednja šola za oblikovanje Maribor predstavlja tri programe, in sicer frizer, medijski tehnik in grafični oblikovalec. »Večina osnovnošolcev se ustavi pri predstavnikih programa frizer in grafični oblikovalec. Pri medijskem tehniku sprašujejo dosti po fotografiji in ne po TV produkciji,« je povedal profesor Amadeus Birca.

Osnovnošolka Taja nam je zaupala, da jo zanima predvsem kozmetika in nega telesa in frizerstvo. »Prišla sem pogledati tudi ostala področja, da vidim, kje se sploh najdem,« je še dodala. Tudi devetošolka Maruša razmišlja o Srednji šoli za oblikovanje Maribor, kjer si želi obiskovati program frizer.

Slovenska vojska se redno udeležuje kariernih sejmov. »Tudi po statistiki smo eden izmed najbolj obiskanih poklicev, saj mlade privlači naša ponudba. Zanimajo jih tabori, štipendiranje in prostovoljno služenje vojaškega roka. Tudi že danes jih vabimo, da se nam kasneje pridružijo kot poklicni vojaki. Zagotavljamo jim štipendijo že od drugega letnika srednje šole,« nam je povedal stotnik Anton Buček iz Slovenske vojske.

Z inovativnim programov do mladih varilecv

Povpraševanje glede varilcev je v Sloveniji zelo veliko. Po zadnjih podatkih v mariborski regiji primanjkuje okoli 150 varilcev, v sosednji Avstriji okoli 200.  

Na Kariernem sejmu je bila na stojnici Štajerske gospodarske zbornice precejšnja gneča, saj so otroci na simulatorju za varneje preizkušali, kako to poteka.

»Pri nas tega poklica nismo posebej poudarjali, do zdaj ni bilo posebnih programov. V okviru projekta Interreg in skupaj z avstrijskimi partnerji smo se povezali in naredili načrt, kako bi ta poklic približali tudi našim učencem. Povezali smo se s Šolskim centrom Ptuj, kjer bomo vzpostavili nov program, ki bo povezan s tem, da se izobražujejo varilci, ki hkrati delajo že v določenem podjetju. Cilj projekta je, da bi v dobi treh let izobrazili kar 25 novih varilcev po novem programu,« je za Mariborinfo poudaril Aleš Kegl iz Štajerske gospodarske zbornice.

Dodal je še, da je povpraševanje na kariernem sejmu izjemno veliko, zato upajo, da bodo lahko strukturni problem rešili z zastavljenim projektom

Ulica obrti

Obrtno podjetniška zbornica Maribor je na današnjem sejmu pripravila ulico obrti, kjer predstavljajo obrtne poklice. Med drugim tudi mizarski poklic, kjer so obiskovalce pritegnili z izdelovanjem svečnikov. »Odziv je majhen, skušamo jih privabiti z vijola svečniki,« je povedal Dušan Fidler iz mizarstva Fidler.

Zanimanja za mestni potrniški promet skoraj da ni

Predstavlja se tudi podjetje Marprom, kjer želijo mladim približati mestni potniški promet. »Zanimanja ni toliko, kot bi ga mogoče pričakovali. Privabljamo jih z raznim reklamnim materialom in nagradno igro,« je povedala Karin Krivec iz Marproma.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice