Stoletja staro obeleževanje smrti je današnja potrošniška družba preoblikovala nekoliko drugače: v dolgih vrstah luščimo kostanje, kupujemo sveče z imeni, se drenjamo med karamelo in otrokom v roke podajamo lizike.

Medtem ko so ob spremljevalnem programu nekateri popolnoma ogorčeni, pa se že pretežno večja skupina ljudi strinja, da gre za nekaj popolnoma običajnega in da je zgroženost kritikov pretirana.

Tako so na ljubljanskih Žalah že popekli čevapčiče, medtem ko smo na pobreškem pokopališču nekoliko skromnejši. A s sladkorno peno in helij baloni ne moremo mimo ideje karnevalskega vzdušja.

Ali se strinjate s tovrstnim načinom obeleževanja 1. novembra?

Da.
0% (0 glasov)
Ne.
100% (1 glas)
Skupno glasov: 1

Praznovali že stari Kelti ...

Dan mrtvih poznamo že od starih Keltov, ki so v petem stoletju pred našim štetjem praznovali samhain. Zanje največji praznik je označeval konec poletja in zimo kot začetek novega zemeljskega cikla. Kelti so se s praznikom zahvalili za poletno letino, ki so jo v pričakovanju zime že skladiščili in poskrbeli za zakol živali, saj mraza ne bi preživele.

Največja skrivnost tega praznika je prav njegova mistična narava. 31. oktobra pa naj bi bila tančica med svetom živih in mrtvih najtanjša. Zato so v tem obdobju opravljali tudi razne okultne rituale, v katerih so skušali vzpostaviti stik z umrlimi. Šele kasneje – s prehodom v rimski svet – se je praznik prestavil na prvi november in preimenoval. Seveda se je čas prilagal prazniku in obratno, dokler ni Cerkev uvedla spomina na mučence, kasneje svetnike.

V drugi polovici 3. stoletja je Cerkev uvedla javno čaščenje spomina na mučence, kasneje na svetnike. Nato so prvi november so preimenovali iz »vsi sveti« na »dan spomina na mrtve« (šlo za nadomestitev krščanskega simbolizma s civilnim) in ga uzakonili leta 1991.

16 milijonov sveč na slovenskih grobovih

Da pa smo Slovenci v samem vrhu množične nabave plastičnih nagrobnih sveč, se skoraj poroča vsako leto. Kljub vnaprejšnjim opozorilom k zmanjšanju prižiga, pa jih vsako leto na slovenskih grobovih zagori okoli 16 milijonov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice