Bo Thompson kljub vsemu izpeljal koncert v Mariboru?

V Evropi in tudi drugod po svetu smo priče vzponu skrajnih gibanj, ki črpajo svoje ideje prav iz najtemnejšega obdobja 20. stoletja. Strah je pač orožje za množično uničevanje, zato ne čudi, da nam politika dnevno z raznimi intrigami skuša dopovedati, kdo vse je naš sovražnik. Od beguncev, migrantov in vse do verskih prepričanj, ki pri nas nikoli niso imela izrazite moči. Kristalno jasno je, da je to le umazana igra pohlepnih posameznikov, ki v politiki vidijo zgolj boj za oblast in ne boj za pravice malega človeka, ki je že davno pozabljen, pravzaprav izbrisan iz kapitalistične družbe, kjer se bi naj cedila le mleko in med. Pa se? Morda, vendar zgolj skrbno izbrani peščici berzbrižnežev, ki besed morala in družbena odgovornost niti izovoriti več ne znajo.

Brezbrižnost pop kulture proti županu

John Carpenter je že davnega leta 1988 v svojem filmu "They live!" ugotavljal, da bog modernega časa ni več tisti "tam zgoraj", ampak kar tisti papirnat "tukaj spodaj", ki iz ljudi izbija empatijo, čut družbene odgovornosti in ljubezen. Danes velja zgolj količina potiskanega papirja na bančnem računu, ki je kot kaže zavedla tudi organizatorja potencialnega koncerta Marka Perkovića Thompsona v festivalni dvorani Lent. Mariborski župan Andrej Fištravec pri tej zadevi ostaja načelno neomajen, a bistvenega vpliva nima:

"V Mariboru ni mesta za ikonografijo in simboliko, ki povzroča nadaljnje delitve po drugi svetovni vojni, kot tudi ni mesta za fašizem ... Vsako obliko nacizma in fašizma najostreje obsojam in zavračam! To je izredno pomembno poudariti predvsem danes, ko smo na žalost v Evropi ponovno priče vzponu skrajnih gibanj, ki črpajo svoje ideje prav iz najtemnejšega obdobja 20. stoletja. Poleg domoljubnih pesmi, ki jih izvaja Marko Perković Thompson, je tudi Jasenovac in Gradiška Stara, ki ne samo v Mariboru, temveč nikjer drugje ne bi smela imeti mesta. Zato v Mariboru nasprotujemo delitvam, ki jih s svojim delovanjem spodbuja Perković. Dovoljenja za ta najavljeni koncert izdaja upravna enota, kot župan mesta pa nikoli ne bi dal dovoljenja za nastop na občinskem prostoru."

Maribor je že od nekdaj veljal za uporniško mesto, kar je tudi že večkrat dokazal, nazadnje pred nekaj leti. Pravzaprav so protesti v Mariboru povzdignili tako imenovanega "protestniškega" Fištravca na mestni prestol, ki ga zaradi svojega pedigreja mora varovati pred netolerantnimi vsiljivci. In zaenkrat to tudi počne. V Mariboru še torej obstaja upanje. Upanje, da premoremo toliko kolektivne inteligence, da se raznim nestrpnežem zgolj zahvalimo za trud in jih prijazno pospremimo do "izhodnih vrat".

Bo Mariborčanom, ki so že sprožili peticijo proti koncertu Thompsona, v tem primeru uspelo?

Sicer Thompson zase trdi, da so njegove največje vrednote krščanska vera, ljubezen do domovine in svoje družine ter druge prioritete, ki so skupne vsem ljudem s takim vrednotenjem sveta, pri tem pa ni pomembno, ali gre za Hrvata, Slovenca, Nemca ali osebo katere koli druge narodnosti. Morda bi celo prepričal, če besedila njegovih pesmi ne bi govorila popolnoma drugačne zgodbe in celo povzdigovala koncentracijska taborišča. Tega Maribor ne potrebuje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice