FOTO: Rebeka Gerlič, UKC Maribor
Na obisku v UKC Maribor se je danes mudil minister za zdravje Samo Fakin. Vodstvo mariborskega kliničnega centra si želi pravično financiranje, minister pa je Maribor zapustil brez trdnih obljub.

Tako kot večina slovenskih zdravstvenih ustanov se tudi mariborski univerzitetni klinični center spopada s finančnimi težavami. Večletno varčevanje se odraža na stanju opreme. Številne naprave so tako stare, da bodo v prihodnje težko dobile uporabno dovoljenje. Ljubljanski UKC je sicer občutno večji od mariborskega, a za svoj sanacijski program so v Mariboru prejeli kar 20-krat manj kot v Ljubljani. Zato zdaj zahtevajo enakopravno financiranje.

Na dnevnem redu sestanka ministra Sama Fakina z vodstvom mariborskega UKC je bilo očitno preveč perečih težav, da bi se ukvarjali s tem, da 16-nadstropna kirurška stolpnica zaradi neustrezne požarne varnosti ne izpolnjuje pogojev za veljavno uporabno dovoljenje. »O tem danes nismo razpravljali, se pa osebno zavedam v kakem stanju je slovensko zdravstvo,« je povedal minister za zdravje.

Ljubljani 80, Mariboru le štiri milijone

V Mariboru so morali celo v dobrodelni akciji zbirati donacije za klimatske naprave. Sporočilo vodstva druge največje zdravstvene ustanove pri nas je jasno – pravično financiranje. »Tukaj smo zato, da zdravimo bolnike in vse programe presegamo in nato smo lahko seveda ponosni, ker gre za bolnike. Na koncu koncev ne gre za črne ali rdeče številke na papirju,« je povedal direktor UKC Maribor Vojko Flis.

Ljubljanski UKC je za svoj sanacijski program prejel 80 milijonov evrov, mariborski pa le štiri.

»Ta primerjava ni korektna, treba si je pogledati zakon o sanaciji bolnišnic. Šlo je za pokritje izgub bolnišnic, za kar je država namenila ta denar in izgub je bilo v kliničnem centru Ljubljana toliko več,« očitke zavrača minister za zdravje Samo Fakin.

A v Mariboru menijo, da so bili na nek način kaznovani, ker so že leta varčevali, drugim bolnišnicam pa je država enostavno pokrila velike izgube. Na račun varčevanja je opremljenost zelo slaba, zato bodo 13 milijonov, ki jih je zdaj vendarle zagotovila država, hitro porabili.

»Prihajata dva nova CT-ja, prihajata dva nova aparata za magnetno resonanco, prihaja šestnajst novih anestezijskih aparatov,« je pojasnil Flis.

Sanacija skladno s programom

UKC Maribor je v prvih treh mesecih sanacije uspelo doseči 1,5 milijona evrov prihrankov, kar je dobra tretjina predvidenega zneska v letošnjem letu. Do konca leta so si namreč zadali za 4,1 milijona evrov sanacijskih ukrepov. »UKC Maribor je strateško pomembna bolnišnica, zato je zelo pomembno, da posluje stabilno in izvršuje svoje poslanstvo za ta del Slovenije,« je dejal Fakin.

»Bolnišnica je izkazala, da dela skladno s programom. Ponekod res zaostajajo za pričakovanji, a smo se dogovorili za načine in vsebine, kjer bodo še v letošnjem letu in tudi v prihodnjih letih okrepili svoje aktivnosti, da bo sanacijski program v popolnosti izpolnjen,« je povedal predsednik sanacijskega odbora Mirko Stopar.

Kdaj bo dovolj denarja za Maribor? Minister za odgovor ni imel časa ...

A potrebnega bi bilo občutno več denarja, da bi zagotovili ustrezno zdravljenje. Tako še vedno ni sredstev za nujno selitev pljučnega oddelka in prenovo operacijskih dvoran. »Kar se tiče operacijskih dvoran je pa zadeva tako, šli bomo po fazah. Enostavno za vse te potrebe, ki jih ima klinični center, trenutno ni dovolj na razpolago,« je poudaril Stopar.

Potem ko je minister na dogovorjeni termin za izjave zamujal več kot pol ure, za odgovor, kdaj bo vendarle dovolj denarja za Maribor, ni imel časa. »V redu, dovolj je,« minister ni želel odgovoriti na vprašanje, vodja odnosov z javnostjo na ministrstvu za zdravje Majda Hostnik pa je dodala: »Hvala lepa.«

Mariborski kirurgi so pred dobrim mescem dni prvič nekirurško vstavili aortno zaklopko. Nov poseg bi bistveno skrajšal čakalne dobe, a vlada še vedno ni potrdila financiranje teh posegov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pulse (nepreverjen)

Torej direktorju UKC Maribor ne preostane drugega, kot da naslednje leto nabavi vse kar potrebuje in pri tem naredi več desetmilijonsko izgubo, ki jo bo potem država pokrila...

Starejše novice