Mestna občina Maribor je sporočila, da je za načrtovano brv Lent-Tabor pri Glavnem mostu pridobila gradbeno dovoljenje.

Za izgradnjo nove brvi, ki bo pri Glavnem mostu na nivoju nabrežja reke Drave povezovala mestno središče z desnim bregom, je Mestna občina Maribor pred kratkim pridobila pravnomočno gradbeno dovoljenje

Brv projektira španski arhitekturni biro Burgos & Garrido Arquitectos iz Madrida, ki je bil izbran leta 2010 na javnem mednarodnem arhitekturnem natečaju.

Mestna občina Maribor je projekt prijavila na razpis za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev iz Kohezijskega sklada, preko mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Projekt je bil v prvi fazi prijave potrjen in uvrščen na seznam izbranih operacij. 

Po zaključku druge faze pa bo Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki je organ upravljanja za evropske strukturne sklade, in Kohezijski sklad, izdala končno odločitev o uspešnosti vloge in višini prejetih nepovratnih sredstev, so ob tem sporočili iz Mestne občine Maribor.

Objava javnega naročila za izbiro izvajalca del je v skladu s predvideno časovnico načrtovana za konec leta 2020

»Sam začetek gradnje nove brvi je odvisen od uspešnosti na razpisu za pridobitev nepovratnih sredstev iz Kohezijskega sklada in uspešnosti javnega naročila. V kolikor bodo vsi postopki uspešno zaključeni, se bo gradnja nove brvi lahko pričela že v letu 2021,« dodaja županstvo.

Razglednica z motivom starega lesenega mostu ob Glavnem mostu (vir: PAM), Glavni most danes (avtor: Uroš Leva), vizualizacija nove brvi ob Glavnem mostu.

Obrečni prostor reke Drave ima za Maribor izjemen identifikacijski, gospodarski in turistični potencial. 

»Z izgradnjo nove brvi, dolžine dobrih 130 metrov, bo mesto Maribor, katerega zgodovinski razvoj je pogojevala prav reka Drava in mostovi čez njo, pridobilo novo sodobno in varno povezavo za kolesarje in pešce, ki bo pripomogla k oživljanju življenjskega prostora obeh nabrežji reke,« pravijo v Mestni občini Maribor. 

»Gre za izjemno pomemben del projekta ureditve Lenta in Dravske promenade - sprostitvenega in rekreacijskega obroča, ki bo v dolžini okoli 13 kilometrov neposredno povezoval kar šest mestnih četrti in krajevnih skupnosti, vse od Mariborskega otoka do Malečniškega mostu,« dodajajo.

Nova brv bo umeščena na mesto, kjer je do prve polovice 20. stoletja več stoletji stal lesen most, preko katerega je potekala pomembna prometna pot.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hojs (nepreverjen)

Super!

atak (nepreverjen)

všečno...ampak mislim, da je nepotrebno glede na to da se komot pride čez stari most

Marko6434 (nepreverjen)

Ni tako komot, je potrebno kar naokrog iti. Brv je pa takojsnja povezava bregov.

In reply to by atak (nepreverjen)

Kurta (nepreverjen)

Brv je nujna, če želimo razvijati desni breg Drave, pri Univerzi bo ob obnovi nastal novi trg, z brvjo pa ljudi bolj povežemo z reko in nabrežjem.

Brv je dobrodošla, zdaj ne pomislim, ko grem na Lent, da bi šel na desno stran, zdaj mi bo to v veselje.

Danvid (nepreverjen)

Brv je za dobičkarje gradnje in mestne lenobe"ne se zagovarjat na razvijanje, ker ni tu kaj za razvijat'še za gostilne ni meter prostora. Če hočeš preko imaš zgoraj most višinske razlike 15m.

In reply to by Kurta (nepreverjen)

Franc s Piramide (nepreverjen)

Ja, tak je, če je župan gostilničar. Celo mesto bo gostilna. Predlagam, da most poimenujemo Birtova brv.

Danvid (nepreverjen)

Kakšna zguba denarja 'budale od budal in butalskega Mestu.

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

jebo vas ja
Španski arhitekturni biro
Pa kaj mariborski arhitekti ne znajo kaj druga projektirat
kot pasje hišice
Po mojem bi bilo zadevo treba prijaviti na komisijo za preprečevanje korupcije

In reply to by Danvid (nepreverjen)

MBMB (nepreverjen)

Moje iskreno mišljenje.. totalno ne potrebno, res, da je potrebno iti okrog na most ampak teh 10m več korakov ni vredno 9.5mio. Raje bi vložili ta denar v igrišča, obnov cest..

Njet (nepreverjen)

Vam povem kdaj ? Ko bo Arsenovičev Glavni trg zrihtan v nulo.

Starejše novice