Usoda plavajočega odra, ki je kljub drugačnim napovedim vso poletje sameval in ga bo občina po napovedih oktobra začasno odstranila, še ni po vsem jasna. Kdaj bo občina oder zares odstranila in koliko bo to Mariborčane stalo?

Kakšna bo usoda plavajočega odra na Dravi, ki po zaključju Festivala Lent sameva, uredništvo sprašujejo številne bralke in bralci Mariborinfo. Rumene deske to sezono dogajanja, ki bi popestrilo stari del mesta in nabrežje reke Drave, niso dočakale. Mestna občina Maribor načrtuje odstranitev zgornjega dela odra in njegovo skladiščenje preko zime. Po napovedih naj bi se to zgodilo oktobra, a javnega razpisa še ni.

Saga plavajoči oder se razjasnjuje

Zagata okoli spomladi postavljenega, kot se je izkazalo zgolj za namene Festivala Lent, odra na Dravi, se sicer razjasnjuje. V začetku septembra je Mestna občina Maribor prejela odločbo državnega inšpektorata za okolje in prostor, s katero je ta odpravil odločbo gradbenega inšpektorja, ki je v začetku julija odredil rušenje odra. »Ugotavlja, da je pritožba Mestne občine Maribor utemeljena, in vse skupaj vrača na prvo stopnjo,« je tedaj pojasnil mariborski župan Andrej Fištravec

Postopek gradbenega inšpektorja ni edini inšpekcijski postopek, ki je tekel zoper mariborsko občino. Poleg gradbene inšpekcije je namreč 9. julija po navedbah Ministrstva za okolje in prostor zoper Mestno občino Maribor inšpekcijski postopek uvedla še Inšpekcija za okolje in naravo. Ta je občini očitala, da je vodno soglasje pridobila le za parter, ne pa tudi za plavajoči oder. Kljub temu takrat okoljska inšpekcija ni odredila odstranitve odrov, saj je to že pred njimi odredil gradbeni inšpektor.

Za manjko dogodkov krivi »zapleti« z inšpektorjem  

300 tisočakov vreden oder naj bi občinarji na Dravo znova vrnili spomladi (kdaj konkretno ne razkrivajo), stal pa naj bi vse do jeseni, »ko bo čas za prireditve«. Mariborska občina ob tem še krivdo, zakaj je težko pričakovani oder vso poletje sameval, prelaga na inšpektorja oziroma z njim povezane »zaplete«: »Tudi v letošnjem letu je bil interes za izvedbo dogodkov na odru, vendar tega nismo realizirali zaradi zapleta z inšpektorjem.« 

Tudi na vprašanje, kakšni stroški bodo nastali ob demontaži, prevozi in skladiščenju odra, ne dobimo konkretnega odgovora. »Javni razpis za odstranitev odra bo objavljen v kratkem, skladiščil se bo čez zimo v zaprtem prostoru, ker bo speljan postopek javnega naročila predvidenega zneska ne objavljamo vnaprej,« odgovarjajo iz občine. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice