Otok, ki ima za seboj dolgo zgodovino, je poln raznovrstnosti, za Mariborčane pa predvsem priljubljena destinacija in kopališče.

Mariborski otok je edinstven tip rečnega otoka pri nas. Leži v bližini Kamnice, do njega pa se lahko pride po urejeni sprehajalni poti ob Dravi. Kot naravna znamenitost je bil zavarovan že daljnega leta 1951, v letu 1992 pa še kot naravni spomenik.

Kako je otok nastal?

Naravne okoliščine, ki so omogočile nastanek otoka, so bile brzice na Dravi, kjer je danes jez Hidroelektrarne Mariborski otok. Brzice so omogočale prečno položene plasti iz trdega laporja. Na tem mestu se Drava zadnjič zoži, preden se dolina odpre v Dravsko polje in Drava postane iz alpske reke umirjena ravninska voda. Tako je nastala najmlajša geološka tvorba mariborske pokrajine – Mariborski otok.

Otok poln raznovrstnosti

Mariborski otok naj bi bil nekaj posebnega prav zaradi svoje flore in favne. Vzhodni del otoka je poraščen z drevesi gabra, hrasta in bora, v zahodnem delu otoka pa prevladujejo gabri in bukovi gozdovi. Zaradi ugodne lege je rastišče gozdnih in travniških rastlin. Značilna je velika pestrost vegetacije – na otoku je okoli 15 drevesnih in 20 grmovnih vrst.

Poleg tega je otok življenjski prostor številnim redkim in ogroženim živalskim vrstam. Registriranih je bilo 263 rastlinskih vrst, 75 vrst ptic – od tega kar 31, ki tu gnezdijo. V Dravi na Mariborskem otoku lahko prav tako najdemo postrvi in ribje vrste, ki jim počasen tok Drave ustreza.

Kdaj ponovno plavat na otok?

Kopalna sezona bo kmalu na vrhuncu, zato so Športni objekti Maribor pričeli z urejanjem kopališča za celotno sezono. Od 5. junija do vključno 23. junija bo tako Mariborski otok zaprt za vse obiskovalce. Otvoritev nove sezone je tako predviden šele 24. junija, dan pred Dnevom državnosti.

Za podobo Mariborskega javnega kopališča je v preteklosti že marsikdo iskal primerno rešitev obnove. Sedanji mestni svetniki so trenutno naklonjeni ideji, da bo otok urejen kot naravno kopališče.

Kdaj je nastalo priljubljeno kopališče Mariborski otok?

Leta 1929 so začeli gradnjo z kopališča, leto kasneje pa je bila že slavnostna otvoritev, na kateri se je takrat zbralo več kot 10.000 obiskovalcev. Danes je kopališče priljubljena točka v poletnih dneh. Na kopališču imajo različne vodne aktivnosti, odbojko v vodi, nogomet in odbojko na mivki, badminton, namizni tenis, vožnjo s gokarti po otoku, za najmlajše pa celo risalni kotiček. Kopališče obsega tri bazene, ob kopališčih pa trate in omenjene igre.

Cena vstopnic:

Dnevna vstopnica – odrasli 5,00 evrov

Dnevna vstopnica- starejši od 60 let 4,00 evre

Dnevna vstopnica – otroci od 3 do 15 let 4,00 evrov

Dnevna vstopnica – dijaki in študentje 4,00 evrov

Dnevna vstopnica – družina (2 odrasla in do 3 otroci) 15,00 evrov

Popoldanska vstopnica – enotna (odrasli in otroci od 14. ure dalje) 3,00 evre

Popoldanska vstopnica (družina od 14. ure dalje) 12,00 evre

Večerna vstopnica od 18. ure dalje  2,00 evra

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice