Pohorje za ohranitev Zlate lisice in na sploh zimske sezone v Mariboru potrebuje bolj sodobno opremo za zasneževanje, opozarjajo številni. Aktivnosti za to že tečejo.

Kljub nadpovprečno topli zimi je na Pohorju zimska sezona v polnem razmahu. Vsaj v zgornjem delu. V letošnji zimi smučanje do doline še ni bilo možno, prav tako pa branikovcem ni uspelo pripraviti proge za Zlato lisico. Na to so v največji meri vplivale nadpovprečno tople temperature, a mnogi opozarjajo na ne najbolj sodobno opremo za zasneževanje. Zlata lisica je bila v zadnjih šestih letih kar trikrat preseljena, enkrat pa ni bila v celoti izpeljana.

Dan pred Zlato lisico sestanek o prihodnosti tekme v Mariboru

Zlata lisica je ena največjih blagovnih znamk Maribora in da najboljših smučark na svetu ne bi več spremljali na pohorski strmini je nepredstavljivo. Dan pred veleslalomsko tekmo Zlate lisice v Krajnski gori, so v prostorih mariborske občine predstavniki občine, Marproma, Zavoda za turizem Maribor - Pohorje in organizatorjev Zlate lisice staknili glave in iskali rešitve, da bi se podobnim selitvam smučarske karavane v bodoče izognili.

Po naših informacijah je bila tema pogovorov tudi nov, sodobnejši sistem zasneževanja. Organizatorji Zlate lisice pa si želijo tekem v Mariboru v poznejšem terminu, kot zadnji dve leti. Zlata lisica bo v Mariboru prihodnje leto na sporedu na samem začetku februarja, za naprej pa termini še niso določeni.

Da bi Maribor potreboval bolj sodobno opremo meni tudi starosta slovenskega smučanja Tone Vogrinec.

»Treba bo razmisliti, kako naprej. Maribor potrebuje dovolj dobre zasneževalne naprave in hladilnike vode, s katerimi bo v prihodnjih letih mogoče narediti dovolj snega,« je po selitvi Zlate lisice v Kranjsko Goro za Mariborinfo povedal Mariborčan.

Marprom: Večji problem kot oprema so temperature

Podjetje Marprom, ki upravlja z mariborskim smučiščem, razpolaga z okrog 100 snežnimi topovi, ki so različnih tipov in proizvajalcev, trenutno pa jih je za delovanje pripravljenih 85, so nam povedali pri Marpromu. V letošnji zimski sezoni so vse dni, ko so temperature zraka to dopuščale, zasneževali smučarske proge na Mariborskem Pohorju in Arehu. 

»Precej večji problem kot obstoječi sistem zasneževanja za nas ta čas predstavljajo vremenske razmere oziroma dokaj visoke temperature zraka, ki onemogočajo uporabo snežnih topov. Najvišja temperatura, pri kateri je še možno zasneževanje, znaša od –2 do –3 stopinje Celzija,« odgovarjajo na Marpromu.

»Glavnega razloga za letošnjo preselitev Zlate lisice s Pohorja v Kranjsko Goro tako ne gre iskati v opremi za zasneževanje,« so še dodali.

Sistem za hlajenje vode in žirafe že letos?

Marprom je sicer pred letošnjo zimsko sezono objavil javno naročilo za najem opreme za zasneževanje in avtomatizacijo zasneževalnega sistema, a je bil postopek zaključen brez izbire. »Prejeli nismo nobene dopustne oziroma popolne ponudbe,« pojasnjujejo na Marpromu.

Večji problem kot snežni topovi je na Pohorju je dovod hladne vode. Za boljši izkoristek bi bil potreben nov sistem za hlajenje vode, ki bi do snežnih topov dovedel mrzlo vodo, katere temperatura bi bila blizu 0 stopinjam Celzija. Marprom pa še načrtuje, da bi se snežnim topovom pridružile tako imenovane »žirafe«, ki po svetu vse bolj nadomeščajo snežne topove.

»Javno naročilo, ki vključuje tudi namestitev tako imenovanih »žiraf« in sistema za hlajenje vode, bomo predvidoma ponovili v tem letu,« so nam še povedali pri Marpromu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

weingerl (nepreverjen)

kdo je naročil neprimerno opremo?

Starejše novice