Maribor je eno izmed redkih slovenskih mest brez pasjega parka. K projektu občina pristopa že več kot dve leti in ga prestavlja iz leta v leto. Jim bo letos uspelo vzpostaviti pasji park na Taboru?

Medtem ko ima Ljubljana že kar štiri velike pasje parke, kjer lahko lastniki psov svoje ljubljenčke k igranju spustijo brez povodca, Mariborčani svojih psov še vedno ne morejo peljati v pasji park. Pozivi k ureditvi pasjega parka, ki ni več stalnica le v tujini, temveč tudi v večini slovenskih mest, se vrstijo že leta.

Redarji v tem tednu poostreno nad lastnike psov

V tem tednu so mariborski mestni redarji poostreno izvajali nadzor nad skrbniki psov. Ti morajo imeti na javnem mestu psa zavarovanega na povodcu, sicer jim grozi globa v višini 200 evrov. Prav tako je prepovedano voditi pse na območju javnih otroških igrišč, redarji so poostreno preverjali tudi pospravljanje pasjih iztrebkov, ki jih mnogi lastniki psov ne pobirajo. Za zadnji dve določili lastnikom psov preti dobrih 62 evrov globe. Koliko lastnikov psov so v tem tednu oglobili, še ni znano.

Da nimajo kam s psi in da je skorajda nepredstavljivo, da v letu 2018 v Mariboru še vedno ni pasjega parka, so znova vse glasnejši nekateri lastniki psov. Ljubljana je prvi pasji park dobila že pred osmimi leti, letos pa še četrtega. Pasji park poznajo tudi v drugih slovenskih mestih, najbližje Mariboru v Murski Soboti, ki ima skorajda desetkrat manj prebivalcev.

Občina: Letos pa bo!

Čeprav je pasji park bil napovedan že leta 2016, naj bi ga v Mariboru končno dobili letos.

»Pasji park je načrtovan v letošnjem proračunskem letu, tako izgradnja kot odprtje parka. Načrtujemo, da bo letos tudi realiziran, če ne bo prišlo do zapletov,« so za Mariborinfo povedali na Mestni občini Maribor.

Za vzpostavitev pasjega parka v Mariboru trenutno strokovne občinske službe izdelujejo projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekt za izvedbo.

Ob vojašnici z dvema ločenima deloma

Eden izmed razlogov, da pasjega parka v Mariboru še ni, je tudi da, da je občina dolgo iskala primerno mesto za vzpostavitev parka. Zdaj so na občini že odločeni, da se bo prvi pasji park v Mariboru nahajal ob Vojašnici generala Maistra na Taboru.

Pasji park na Taboru bo po navedbah mariborskih občinarjev velik približno 1000 kvadratnih metrov. Park bo sicer razdeljen na dva ločena dela, ki bosta namenjena za večje oziroma manjše pse. Poleg nujno potrebne ograje, bodo v mariborskem pasjem parku zasadili drevesa, postavili velik pitnik in drugo urbano opremo, so za Mariborinfo še zatrdili na občini.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice