Sezona gripe je na vrhuncu. 'Na udaru' so predvsem najmlajši, ki se z gripo in podobnimi obolenji okužijo v vrtcu ali šoli. Pediatrinja Mojca Švab Zavratnik pojasnjuje, ob katerih simptomih je treba otroke zadržati doma.

Zaradi povečanega števila obolelih za gripo in podobnimi obolenji so na UKC Maribor prepovedani obiski na oddelku za pljučne bolezni, v UKC Ljubljana pa velja popolna prepoved obiskov. Sezona gripe je na vrhuncu, število obolelih pa še narašča.

Med obolelimi so tudi najmlajši, ki se gripe in drugih podobnih obolenj nalezejo v vrtcu ali šoli. Med otroci je trenutno največ primerov gripe A in respiratornim sincicijskim virusom, znanim kot RSV. Da ne bi bilo okužb še več, je zelo pomembno, da vsak starš ve, kdaj mora svojega otroka pustiti doma, opozarja pediatrinja Mojca Švab Zavratnik.

Ob katerih simptomih otroka zadržati doma?

»Prva stvar je povišana temperatura. Otrok s povišano temperaturo, tudi če gre le za mejno preseganje, v času gripe in prehladov nikakor ne sodi v vrtec ali šolo,« opozarja zdravnica v Pediatriji Šentilj.

Ob vročini otrok ne bi smel iti v šolo ali vrtec tudi ob intenzivnem izcedku iz nosu, težkem požiranju, močnemu kašlju, bruhanju, slabosti, hudemu glavobolu, driski in težkemu dihanju, pojasnjuje Švab Zavratnikova.

»To so znaki, pri katerih so naj starši pozorni in je bolje, da obdržijo vsaj kakšen dan otroka doma. Tako vidijo ali bo zbolel ali pa gre le za predhodne simptome,« dodaja pediatrinja.

Higiena in prezračevanje prostorov varujeta pred okužbami

Vsi poznamo pregovor – 'Bolje preprečiti kot zdraviti'. Na kak način se je torej možno izogniti okužbam v tem najbolj občutljivem času, da malčki ne bi 'ujeli' bolezni?

»Največji poudarek je na osebni higieni. Dobro umivanje rok, uporaba mila in razkužil, učenje otroka o pravilnem čiščenju nosu, kašljanje in kihanje v rokav, ne v dlan,« poudarja šentiljska pediatrinja. Pomembno je tudi, da vsak otrok uporablja svojo dudico kozarček ali stekleničko, da ni deljenja s sovrstniki. Najmlajše pogosto zanese tudi pri pitju vode iz pipe, na katero bi prislonili usta. A ob higieni je pomembno tudi prezračevanje.

»Zelo pomembno je tudi prezračevanje prostorov. Svetujem izmikanje prostorom z veliko gnečo, kot so recimo nakupovalna središča. Poskušamo se zadrževati doma in kolikor se le da na svežem zraku. Za krepitev imunskega sistema je dobro piti čim več tekočine in pojesti veliko sadja,« še svetuje Švab Zavratnikova.

Pediatrinja Mojca Švab Zavratnik.

Otrok z visoko temperaturo v dveh urah okuži pol razreda

Da bi bilo odsotnosti zaradi bolezni v šolah in vrtcih čim manj, imajo veliko vlogo tudi starši. »Oni so tisti, ki morajo prvi zaznati znake bolezni in otroka obdržati doma,« pravi pediatrinja.

»Ko vzgojiteljica ali učiteljica opazi, da ima otrok visoko temperaturo ali težko diha in je bil že dve uri v šoli, je že prepozno. V tem času je že uspel okužiti pol razreda,« opozarja in dodaja, da je ključna vloga staršev, da ocenijo, kdaj mora otrok ostati doma.

Ob skrbi za otroke nase ne smejo pozabiti niti odrasli. Tako Švab Zavratnikova svetuje, da tudi odrasli ob pojavu bolezni ostanejo doma, da ne okužijo svojih sodelavcev. Še posebej velja to za ljudi, ki delajo v kolektivu z otroci ali starostniki ali drugimi rizičnimi osebami.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice