Ledeni možje po ljudskem izročilu prinašajo hladnejše dneve, Zofka pa deževen dan.

V kolikor ledene može povežemo s temperaturo pod 0 stopinjami Celzija, so maja dnevi z jutranjo temperaturo pod lediščem sami po sebi precej redki, velikokrat pa je minimalna temperatura še lahko okoli 5 stopinj Celzija. 

»Lahko pa povežemo dogajanje v atmosferi s tem ljudskim pregovorom. Maja so pogosti še zadnji prodori hladnega polarnega zraka s severa proti jugu, nato se tako zaradi vsakoletnega sezonskega ogrevanja severne poloble, tako imenovana polarna fronta pomakne bolj proti severu, kjer ostane do jeseni, ko se začne zopet spuščati proti jugu,« pojasnjujejo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Rekordne minimalne temperature v mesecu maju leta 1953 v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, v Mariboru in v Murski Soboti, leta 1957 v Ljubljani, na Brniku, v Celju, Novem mestu, Kočevju, Postojni in Bovcu, leta 1962 pa v Črnomlju in Ilirski Bistrici. Od takrat je minilo že več kot 50 let.

Foto: ARSO

Na Bizeljskem se je ogrelo do 32,9 stopinj Celzija

Vseeno pa so ledeni možje v preteklosti znali prinesti tudi vroče dneve. Tako je bilo leta 1969, ko je bil 14. maja višek tri do štiridnevnega obdobja z visokimi temperaturami, po nižinah v notranjosti se je ogrelo nad 30 stopinj Celzija. 

Najbolj vroče je bilo v Sremiču na Bizeljskem, kjer se je ogrelo do 32,9 stopinj, v Radečah se je živo srebro ustavilo pri 32,5 stopinjah, v Črnomlju pri 32,3 stopinjah, v Celju pri 32,0 stopinjah in v Šmartnem pri Slovenj Gradcu pri 30,2 stopinjah Celzija.

Ledeni možje, kot kaže, danes ne bodo prinesli večjega mrazu, saj bodo jutranje temperature večinoma okoli 10 stopinj Celzija. Bodo pa dnevne temperature nekaj stopinj nižje, kot smo jih bili vajeni v preteklih dneh, saj bo do četrtka večinoma pod 20 stopinj Celzija.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice