V knjižnicah so po ponovnem odprtju na začetku maja uvedli stroge ukrepe. V Mariborski knjižnici je delovanje še vedno prilagojeno trenutnim razmeram, vendar so ukrepi zdaj milejši. Kljub temu je obisk še vedno slabši, kot je bil pred epidemijo.

Ko so se po epidemiji koronavirusa ponovno odprle knjižnice, so v njih veljali strogi ukrepi. Izposoja knjižničnega gradiva je bila možna samo po predhodnem naročilu po telefonu. Knjižničarji so ob dogovorjenem času v papirnati vrečki predali gradivo pred vhodom knjižnice.

Izposojeno gradivo je bilo treba pustiti pred knjižnico, kjer so ga prevzeli knjižničarji in ga namestili v karanteno. Dostop do knjižnih polic ni bil možen. Po dveh mesecih ukrepi več tako strogi. 

Preverili smo, ali je delovanje Mariborske knjižnice, proces izposoje in vračanja knjig še vedno prilagojen razmeram v zvezi s koronavirusom. 

Omogočen je prost dostop do gradiva

V knjižnici je omogočeno prosto sprehajanje med policami. »Bralci se lahko prosto gibljejo med policami in sami izbirajo knjige, seveda z upoštevanjem varne razdalje in omejitev hkratnega števila v prostoru,« je za Mariborinfo povedala direktorica Dragica Turjak. Neizbrane knjige obiskovalci odložijo na posebno mesto, da jih pred vrnitvijo na police razkužijo.

Tudi uporaba čitalnic in računalnikov je mogoča ob upoštevanju prostorskih kapacitet.

Poskrbljeno je za zaščitne ukrepe, kot so zaščitna stekla na pultih pri knjižničarjih, ustrezne oznake o pravilnem ravnanju in nameščena so razkužila. 

Vrnjene knjige še vedno v kratki karanteni

»Vrnjene knjige razkužujemo in jih naslednji dan uvrstimo na police,« je pojasnila Turjakova. 

Epidemija koronavirusa in z njo povezani ukrepi so razlog, da je obisk knjižnice letos nekoliko manjši, kot je bil v enakem obdobju lani. »Obisk v knjižnici je v primerjavi s časom pred epidemijo manjši, bralci se počasi vračajo, je pa vse več takih, ki zaupajo v varno obiskovanje knjižnice,« je povedala direktorica. 

To so največkrat izposojene knjige prejšnjega meseca

Med najbolj branimi knjigami v zadnjem mesecu v Mariborski knjižnici je več slovenskih avtorjev. Na vrhu lestvice največkrat izposojenih knjig je avtorica Bronja Žakelj s knjigo Belo se pere na devetdeset.

Na lestvici pa je tudi več domačih avtorjev iz Maribora in okolice. Med njimi Marko Radmilovič, Avgust Demšar in Tone Partljič.

  NASLOV AVTOR
1 Belo se pere na devetdeset Žakelj, Bronja
2 Brina Brihta Rippin, Sally
3 Pridna punčka Kubica, Mary
4 Kolesar Radmilovič, Marko
5 Cerkev Demšar, Avgust
6 Pesnica Partljič, Tone
7 Dolina rož Golob, Tadej
8 Se mi lahko upreš? Phillips, Susan Elizabeth
9 Dekle, ki si ga zapustil Moyes, Jojo
10 Na svidenje, Lara Karlovšek, Igor

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice