Foto: Janez Leskovar
V nedeljo so pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu že 32. trgali grozdje najstarejše trte na svetu. Na trgatvi so okronali tudi novo mariborsko vinsko kraljico, ki je že 11. ambasadorka najstarejše trte na svetu.

S svečano trgatvijo se je v nedeljo začel Festival Stare trte 2018. Letos sta bila na trgatvi prisotna predstavnika Severne in Južne Koreje, ob njiju pa tudi konzula obeh držav, kjer že uspevajo potomke znamenite modre kavčine. Prvi grozd je odrezala Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo Republike Slovenije.

Na trgatvi Stare trte so okronali tudi novo mariborsko vinsko kraljico, ki je že 11. ambasadorka najstarejše trte na svetu in vinarjev Mariborskega vinorodnega okoliša. Letos je to postala Ana Protner, študentka na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru.

Prihaja iz znane vinogradniške družine Hiša Joannes Protner iz Vodol. 

»V času svojega kraljevanja bom širila in vzpodbujala kulturo pitja vina. Zavzemala se bom za še večjo veljavo vin Mariborskega vinskega podokoliša, ki obsega mariborsko, gornjeslovenjegoriško in podpohorsko vinsko turistično cesto, doma in v tujini. Mariborska vinska kraljica ima to prednost pred ostalimi, da je vinska kraljica najstarejše trte na svetu, katere potomke rasejo na skoraj vseh kontinentih. Prednost, ki jo imamo, je, da se lahko mariborska vina predstavljajo širom Evrope in sveta ob sajenju, rezi in trgatvi teh potomk,« je dejala.

S trgatvijo Stare trte se je tako uradno pričel Festival Stare trte 2018, ki se bo letos izjemoma zaključil dan po Martinovanju v Mariboru, največjemu enodnevnemu martinovanju na prostem v Sloveniji.

V ponedeljek, 12. novembra 2018, se bodo na Trgu Leona Štuklja predstavila še vina novega letnika in tako simbolično zaključila letošnji Festival Stare trte.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice