Vir: Mediaspeed.
Letošnji dobitnik Borštnikovega prstana je Ivo Barišič.

Umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak je razkril letošnjega dobitnika Borštnikovega prstana.

Dobitnik Borštnikovega prstana je postal Ivo Barišič, nekdanji član ansambla Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. 

Osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost mu bodo izročili na zaključni slovesnosti 12. junija v Mariboru, ko bodo podelili tudi druge festivalske nagrade.

Velika predanost igralstvu

Ivo Barišič je umetniško pot pričel kot gledališki samouk, njegovo gledališko in filmsko ustvarjanje pa zaznamuje popolna predanost igralskemu poklicu.

»Najznačilnejša poteza v ustvarjalnosti Iva Barišiča sta njegova predanost in odprtost - kot igralec vseskozi posodablja svoj način igre in ohranja radovednost za nov, drugačen gledališki in filmski jezik, zato z njim radi sodelujejo tako izkušeni, uveljavljeni režiserji kot tudi ustvarjalci najmlajše generacije in tisti, ki odstopajo od ustaljenih teatrskih in filmskih praks,« je zapisala Tea Rogelj v utemeljitvi nominacije, ki jo je pripravila za Društvo gledaliških kritikov in teatrologov.

Festival se začne konec maja

»Letošnje Borštnikovo srečanje je namenjeno angažiranemu, odprtemu in sodelujočemu občinstvu, zasnovano je kot skupnostno in vključuje dogajanje, ki generira nove kontekste, ob tem nepoznano povezuje z znanim, predvsem pa oblikuje središče za kulturne transferje in platformo za komunikacij,« je pojasnil Novak.

Borštnikovo srečanje bo letos v Mariboru med 30. majem in 12. junijem. V ponedeljek, 30. maja bo festival otvorilo Mlado gledališče.

Osrednji del festivala predstavlja šestnajst zelo različnih, a vrhunskih uprizoritev, ki se bodo potegovale za festivalske nagrade. Izbrala ji je selektorica Nika Leskovšek. 

Vsebino zaokrožuje še osem slovenskih uprizoritev v spremljevalnem programu, občinstvu pa bo na voljo tudi pet tujih uprizoritev.

Slavnostno odprtje s sodobno plesno uprizoritvijo

Slavnostno odprtje festivala, ki bo v petek, 3. junija 2022, ob 20. uri, v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, bo pospremila sodobna plesna uprizoritev svetovno uveljavljenega koreografa Akram Khana z naslovom Prelisičiti hudiča v izvedbi britanske skupine Akram Khan Company.

Gledališki program dopolnjujejo izbrani glasbeni dogodki, povezani z gledališčem.

Na Festivalu pa bodo s svojimi produkcijami znova prisotni študentje Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, ki bodo pisali tudi akademski blog.

Več informacij, vključno z novicami, programom in urnikom, najdete tukaj. Na voljo pa je tudi mobilna aplikacija 57. FBS, kjer dobite vse informacije o programu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice