Dijaška organizacija Slovenije je danes devetič podelila naziva naj dijak in naj dijakinja.

Naziv pripade dijakom, ki so uspešni na učnem področju in se tudi v prostem času ukvarjajo z različnimi obšolskimi dejavnostmi. Naj dijak šolskega leta 2018/2019 je postal Ivan Praznik, naj dijakinja pa Anita Koprivc, poroča STA.

Dijak tretjega letnika Biotehniške šole Maribor Ivan Praznik je šolsko leto 2018/19 zaključil z odličnim uspehom. Dosegel je vrhunske rezultate na različnih tekmovanjih. Na tekmovanju v znanju in spretnostih biotehniških šol Slovenije je dosegel prvo mesto. Poleg tega je prejel srebrno priznanje na tekmovanju iz matematike in bronasto priznanje na tekmovanju iz biologije. Udeležil se je tudi državnega tekmovanja mladih čebelarjev, raznih Ekokvizov in kot prostovoljec sodeloval z več organizacijami. Prejel je tudi priznanje za dijaka ambasadorja Evropskega parlamenta. 

Za STA je pojasnil, da se zaveda svojih uspehov, kljub temu pa ga je naziv presenetil. »Naziv mi pomeni zagon, potrditev, da delam dobro ter to, da so moji cilji in dosežki opaženi,« je dodal.

Dijakinja tretjega letnika Gimnazije Novo mesto Anita Koprivc je v šolskem letu 2018/19 dosegla odličen uspeh na gimnaziji in v glasbeni šoli. Delovala je kot prostovoljna animatorka, tutorka mlajših dijakov in nastopala s krajevnim pevskim zborom. Dosegla je bronasta priznanja na tekmovanju iz geografije, računalniškem tekmovanju Bober, Cankarjevem tekmovanju, bralnem tekmovanju in tekmovanju iz znanja o sladkorni bolezni.

Organizatorji so nagradi najuspešnejšemu dijaku in dijakinji podelili z državnim sekretarjem ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Štromajerjem, ki je bil tudi sam pred leti predsednik Dijaške organizacije Slovenije. 

Poudaril je, da so različna udejstvovanja izven šole največ, kar lahko mlada oseba naredi za svoj osebni razvoj. Pojasnil je, da se na ta način spozna ljudi s podobni interesi, širi organizacijske in druge spretnosti ter začne soočati z življenjskimi izkušnjami, ki se jih ne pridobi iz knjige. »Taki mladi so lahko naš zgled in vzor,« je dodal.

Dijaška organizacija Slovenije se kot demokratično organizirana stanovska organizacija zavzema za interese in pravice dijakov ter obenem zagotavlja šolsko demokracijo in enakopravnost v srednjih šolah. S podelitvijo nagrad želijo izbrati aktivne dijake in dijakinje. V ospredju niso le šolski uspehi, ampak tudi obšolske dejavnosti, ki po mnenju organizatorjev velikokrat ostanejo neopažene.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice