Foto: Facebook profil Dvorana Gustaf Pekarna
Na območju mariborske Pekarne je v soboto več policistov in gasilcev izbrisalo novo nastali grafit Janeza Janše.

Gre za grafit, ki naj bi se pojavil v teh dneh in upodablja aktualnega predsednika vlade z iztegnjeno roko. Ker se je mnogo posameznikov spraševalo, zakaj je sploh prišlo do odstranitve grafita, saj lahko na mariborskih ulicah zaznamo mnoge sovražne grafite, se je sedaj oglasil tudi Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor in tudi Policijska uprava Maribor.

»Župan Mestne občine Maribor je bil o zadevi obveščen kot predsedujoči Varnostnemu sosvetu Mestne občine Maribor, ki je ustanovljen z namenom, da Mestna občina Maribor skupaj s Policijsko upravo Maribor preprečuje nastanek različnih negativnih pojavov. Sprejel je odločitev, da se lokalna skupnost aktivno vključi v odstranitev sporne vsebine iz javnega prostora,« pravi Saša Arsenovič.

»Sporen grafit namreč operira z nacistično simboliko, ki je tako v mestu Maribor kot tudi drugod po svetu strogo nedopustna. Župan Mestne občine Maribor pred praznikom Dnevom boja proti okupatorju jasno izraža stališče in sporoča vsej javnosti, da nikoli in nikdar ne bo dopuščal, da bi v mestu Maribor imeli simboli nacizma in fašizma, ki so naše mesto še posebej negativno zaznamovali, kakršenkoli prostor,« še dodaja Arsenovič.

Policisti niso pomagali pri odstranitvi grafita

S Policijske uprave Maribor so na drugi strani sporočili, da so sami pridobili informacijo o obstoju omenjenega grafita. »Pri tem smo ugotovili elemente kaznivega dejanja, zato smo o dogodku obvestili državnega tožilca, in v nadaljevanju, po njegovih usmeritvah, dejanje evidentirali kot kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnost,« pojasnjujejo na Policijski upravi Maribor.

Po njihovih besedah so zato v soboto dopoldne opravili tudi ogled, kjer so zaradi dostopa do grafita za tehnično pomoč pri ogledu zaprosili Gasilsko brigado Maribor. »O obstoju grafita smo obvestili lokalno skupnosti. Odstranitve grafita ni naročila policija, niti ni pomagala pri njegovi odstranitvi, saj to ni v njeni pristojnosti. Prav tako nismo asistirali pri odstranjevanju, pač pa so policisti na kraju zbirali dodatna obvestila ter zavarovali kraj intervencije ob odstranjevanju grafita,« še dodajajo mariborski policisti.

Četudi na Policijski upravi Maribor tega niso sporočili, pa 24 ur poroča, da so policisti vložili kazensko ovadbo zoper neznanca, ki je v Mariboru narisal grafit predsednika vlade Janeza Janše z iztegnjeno roko, zraven pa napisal Smrt narodu, svoboda fašizmu.

Zanimivo pri vsem pa je, da med tem, ko v Gasilski brigadi zatrjujejo, da so grafit odstranili po navodilih policije, ta zatrjuje, da sami niso naročniki izbrisa gradita. Tako še vedno ni jasno, kdo je izbris grafita res naročil.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Walter brani MB (nepreverjen)

Tanja Cvitko je vse povedala ! Arsenovič si nabira politične točke pri vladajoči politični kasti .

ehmeti mehmeti (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ne jedi govno
,,,dobro dobro,,
ništa
ti samo jedi jedi

In reply to by Walter brani MB (nepreverjen)

janban

Daj nauči se slovensko in ne serji po balkansko,balkanezar.

In reply to by ehmeti mehmeti (nepreverjen)

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

jan ban budi spoštljiv do nas balkancev
Nikoli neznaš ko te je naredio

In reply to by janban

stary1 (nepreverjen)

ŽIVELA SLOVENSKA POLICIJA ----- ŽIVELA
ŽIVELA GASILSKA BRIGADA ---------- ŽIVELA
ŽIVEL MARIBORSKI ŽUPAN ----------- ŽIVEL
ŽIVELO TOŽILSTVO ---------------------- ŽIVELO
ŽIVEL BORUT PAHOR -------------------ŽIVEL
ŽIVEL JANEZ JANŠA ---------------------ŽIVEL
ŽIVEL SLOVENSKI NAROD -------------ŽIVEL
xxxx
DOL Z ZDROGIRANI GOLAZNIJO ----- DOLE

pohorc iz Hoč (nepreverjen)

To si pa lepo napisal
na generala Majstra pa si pozabil

In reply to by stary1 (nepreverjen)

puklasti miha (nepreverjen)

DOLE Z ZDROGIRANO GOLAZNIJO

amiminitis

Ali je pogledal, če je še kaj prostora.

prerok (nepreverjen)

Potrebno je kaznovati te umobolneže,ki se izživljajo s packarijami po zidovih in delajo sramoto mestu in kulturnim meščanom.

assia (nepreverjen)

Bolni lewi zdrogiranci.

markow83 (nepreverjen)

Se pravi lahko grem direktno ovadit župana, da zavaja, ko vidim enega izmed mnogih kljukastih križev? Pa razne te in one raus. ACAB očitno potem ni sovražni govor...si bom zapomnil, ko me naslednjič ustavijo. Sicer pa, ovadit nekoga zaradi vsebine umetniškega dela je tudi ovadbe vredno. Vladajo nam kriminalci, ki niti lagati več ne znajo.

janez b (nepreverjen)

Fašist Jansha odstranjen v Mariboru,upam da ga ne bo nazaj.

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Potrebno se bo naučiti, da se loči fašiste, naciste in komuniste !?
Ker se rabi samo eden izraz !!

In reply to by janez b (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice