Kreativne velikonočne jajčke, ki jih izdeluje Petra (foto: osebni arhiv).
Petra Kokol je med epidemijo koronavirusa izgubila službo kot slaščičarka v enem od mariborskih hotelov. Nesrečo je obrnila v svojo korist in odprla svoje majhno sladko podjetje, ki ga je poimenovala Čoko Koko.

Veselo, kreativno, »doro« (dobro), tako bi Petra Kokol s tremi besedami opisala svojo majhno slaščičarno, ki ji je nadela preprosto, a prikupno ime Čoko Koko

Petra je sicer rojena Mariborčanka, ki je večino življenja preživela v kakem od mariborskih predmestij in tukaj dokončala vse šolanje. Je diplomirana medijska komunikologinja in kvalificirana slaščičarka. Če ste se v dobrih starih časih v torek odpravili na Poštno ulico v Mariboru, ste jo morda opazili na slavnih kviz večerih v Piafu, kjer je vsem poznana kot 'kviz mojstrica'.

»Ko nisem Čoko Koko, sem po novem podpredsednica Slam zverin, pesniškega društva, ki v normalnih razmerah redno organizira večere slam poezije. Sem tudi sama pesnica, ki se primarno ukvarja s slamom, nekaj moje poezije pa se najde tudi v zbornikih in na spletu v pisani obliki. Preostali čas rada preživljam na sprehodih s psičko Snič ali ob kakem drugem kreativnem projektu, zelo rada šivam in grafično oblikujem,« v pogovoru pove Petra. 

Ker ji je zagodla 'korona', je odprla svoje podjetje

Na vprašanje, kako se je začela njena kulinarična pot, odgovori, da je že iz njene izobrazbe razvidno, da to ni bila njena načrtovana kariera, a je kljub temu od malega rada kuhala in ustvarjala sladice. 

»Pri 25 letih sem se znašla v Londonu, kjer sem na internetu zasledila ponudbo za pripravništvo okraševanja tort v bližnji slaščičarni in se prijavila. Po treh mesecih so me v slaščičarni zaposlili in to je bila moja prva uradna služba v gastronomiji,« pove Petra.

Po vrnitvi v Slovenijo se je vpisala na poklicno prekvalifikacijo, tako postala slaščičarka, poskusila delati v nekaj slaščičarnah, a ji to delo ni odgovarjalo.

»Prva resna kulinarična služba v Sloveniji je bila v vietnamski restavraciji Ngon, kjer sem po enem letu in selitvi na večjo lokacijo postala šef kuhinje. Sem pa tam preveč pogrešala delanje sladic, zato sem službo zapustila in se začela bolj podrobno izobraževati o čokoladi. Tik pred pandemijo sem dobila službo kot slaščičarka v enem od mariborskih hotelov, vendar mi zaradi okoliščin niso podaljšali pogodbe. Tako mi ni preostalo drugega kot odpreti svoje podjetje,« razlaga Petra.

Sladki izdelki doma v Mariboru

Petra pove, da je imela Mestna občina Maribor, tako kot vsako leto, razpis za sofinanciranje samostojnih podjetij brezposelnih oseb.

»Zaradi pandemije ni bilo ravno veliko služb v gostinstvu, zato odločitev, da poskusim iti na svoje, ni bila pretirano težka,« razloži Petra.

Tako je nastal Čoko Koko. In zakaj ravno ime Čoko Koko? »Pišem se Kokol, zato me prijatelji že dolgo kličejo Koko. Že pred veliko leti, ko sem še delala v oglaševanju, smo se hecali, da bom enkrat odprla slaščičarno s tem imenom, in se preusmerila v eksotični ples, če mi ne bo uspelo, ker je ime primerno za oboje in ne bom rabila tiskati novih vizitk. Ampak zaenkrat, na dobro vseh, kaže, da mi ne bo treba,« v smehu pove Petra.

Nadalje razloži, da je njen oče poleti prenavljal hišo in si je v tem procesu imela možnost izboriti prostor za svojo mini delavnico.

»Moje samostojno podjetje je pravzaprav registrirano tudi za grafično oblikovanje, tako da sem mislila, da bo slaščičarstvo zasedlo manj kot polovico mojega časa. Potem sem pa že drugi mesec ugotovila, da temu ni tako in da sta dva metra granita hitro premalo, tako da sedaj s fantom v kleti te iste hiše urejava novo, veliko večjo delavnico,« pravi slaščičarka.

Poudarek na čokoladnih, tudi veganskih izdelkih

Čoko Koko ponuja predvsem izdelke iz čokolade. Ob večjih čokoladnih praznikih, kot jih poimenuje sama, med katerimi so božič, valentinovo, materinski dan, velika noč, pripravlja posebne izdelke, narejene prav za te priložnosti. 

»Drugače imam na zalogi zmeraj nekaj sezonskih okusov pralinejev. Prav tako pečem torte, vendar nimam stalne ponudbe, z vsako stranko se pogovorim o njihovih željah in preferencah. Delam pa tudi druge slaščičarske izdelke, kot so cakepopsi, cupcakesi, piškot in podobno. Trudim se, da bi bilo v moji ponudbi tudi vedno več veganskih izdelkov, saj se mi zdi pomembno, da tudi omnivori zmanjšamo potrošnjo izdelkov živalskega izvora,« poudarja.

Od mozartovih pa do pralinejev poimenovanih po Almi Karlin

Petra pa izdeluje tudi prav posebne sladke izdelke. Tako sama izpostavlja praline 'mocart kugle', ki je njena najljubša sladkarija od malega. Pa tudi inovativne praline, ki jih je poimenovala z imenom Alma, po Almi M. Karlin, v katerih je domač marcipan iz pistacij domača lešnikova gianduja oziroma nugat z mlečno čokolado, oblečene pa so v ruby čokolado. Te pa okrasi še s pistacijo in koščkom liofilizirane maline. 

»Med tortami je gotovo najbolj posebna moja verzija torte 'Death by chocolate', za katero lahko najdete veliko receptov na internetu in je definitivno najbolj čokoladna stvar, ki jo imam v ponudbi. Prav tako navduši največ jedcev. S stališča okusov pa je najbolj 'moja' torta IPA torta, ki sem jo razvila še v Veliki Britaniji, ko sem se ukvarjala tudi z varjenjem piva,« razlaga Petra.

Prav tako izdeluje individualno potiskane pralineje, ki jih sama grafično oblikujem. »Imam namreč tiskalnik za jedilne barve in posebne modele za pralineje, da lahko združim oba svoja poklica,« še dodaja.

In po čem najraje posegajo Mariborčani oziroma njeni kupci? »Odvisno od sezone. Trenutno so velika ročno poslikana čokoladna jajca, ki v sebi skrivajo čokoladnega zajca, najbolj priljubljen izdelek,« zaključuje kreativna slaščičarka.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice