Dvig plač bo Univerzitetni klinični center Maribor stal nekaj več kot pet milijonov evrov letno. Od decembra 2015 naprej so se v UKC Maribor soočili že s šestimi dvigi plač.

Višje plače si je po sprejetem dogovoru med vlado in sindikati o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju pridobilo 2740 od skupno okoli 3000 zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Slednje nujno pomeni dodaten finančni zalogaj za mariborski univerzitetni klinični center. Po besedah pomočnika direktorja za ekonomske zadeve Milana Soršaka ta finančni zalogaj ocenjujejo na nekaj več kot pet milijonov evrov letno: »Dvig plač v letu 2019 bo vreden 3,5 milijona evrov, v letu 2020 pa še 1,8 milijona. Skupaj se bodo torej za 5,3 milijona evrov povečali stroški dela na letnem nivoju.« 

Spomnimo. Z javnimi uslužbenci se je vlada dogovorila, da bo večina z letom 2019 deležna izboljšanja plač. Prvo zvišanje plač za zaposlene v javnem sektorju za en plačni razred je v veljavi od začetka tega leta, drugo sledi novembra, tretje pa septembra 2020. 

Povišanja veljajo tudi za zaposlene v zdravstvu, kjer pa sklenjeni dogovori predvidevajo tudi dodatna povišanja za nekatere diplomirane medicinske sestre in diplomirane babice na nekaterih delovnih mestih.

V UKC Maribor upajo na dvig cen zdravstvenih storitev

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor upajo, da se bo ta dvig stroškov za plače prelil v ustrezno povečanje cen zdravstvenih storitev, sicer bodo poslovanje le stežka uravnotežili.

»To je za UKC Maribor dodaten strošek, ki ga bo treba pokriti. Preračunali smo, kaj bi to pomenilo v dvigu cen, kar bi pravzaprav se moralo zgoditi. V letu 2019 bi se morale cene zdravstvenih storitev dvigniti za dva odstotka, v letu 2020 pa še za en dodaten odstotek. Upamo, da bo do tega prišlo. V finančnem načrtu zdravstvene zavarovalnice je predviden dvig cen za dva odstotka, a končna odločitev o dvigu cen je v splošnem dogovoru za tekoče leto, ki pa še ni sprejet,« pojasnjuje pomočnik direktorja za ekonomske zadeve v UKC Maribor.

Gre za dogovor, ki ga sprejema vlada na predlog ministrstva za zdravje. Ob opozorilih zdravstvenih zavodov glede višjih stroškov zaradi zvišanja plač v javnem sektorju, naj bi si ministrstvo za zdravje prizadevalo, da se sredstva Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije namenijo tudi za financiranje višjih plač. Finančni načrt ZZZS za letos predvideva za 172 milijonov evrov višje prihodke, njihovo porabo pa bodo določili v dogovoru.

V UKC Maribor od decembra 2015 naprej že šest dvigov plač

Toda, kaj bi pomenilo za UKC Maribor, če predviden dvig cen ne bo vključen v splošni dogovor?

»Zagotovo bi to pomenilo slabše pogoje poslovanja. Tako negativno izkušnjo imamo mi in tudi ostali zdravstveni zavodi že kar nekaj let nazaj, ko so se plače večkrat povečale. Od decembra 2015 dalje je bilo šest dvigov plač, ki so po podatkih ministrstva za javno upravo plačo na zaposlenega povečali za 12,7 odstotkov in na ta račun bi se morale cene povečati natanko za 8,45 odstotka. Vendar so se v lanskem letu povečale za pet odstotkov, kar je tri in pol odstotke premalo. To je eden od glavnih razlogov, da imajo zdravstveni zavodi težave in jih kar precej posluje z izgubo,« pojasnjuje Soršak.

Po besedah pomočnika direktorja za ekonomske zadeve v UKC Maribor naj bi bil dogovor, v skladu s pravili, sklenjen do konca januarja, a v praksi se dogaja, da je sklenjen kasneje: »V povprečju bi rekel, da je nekje do konca marca običajno sklenjen, ampak upamo, da bo to leto hitreje.«

Kako bo omenjeni dvig stroškov dela vplival na sanacijski načrt UKC Maribor, zaenkrat še ne znajo odgovoriti.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Se bo izguba pač malo povečala in kaj za to ?!

In reply to by Ne višje plače (nepreverjen)

Ne zapravljati (nepreverjen)

... manj zdravnikov in osebja, manj oddelkov, ne novih zaposlitev

Starejše novice