V uredništvu Mariborinfo smo pripravili serijo prispevkov primerjave med Mariborom in avstrijskim Gradcem. Prvič o univerzah in študentih.

Maribor in Gradec. Pobrateni mesti, ki ju loči 70 kilometrov ceste in manj kot ena ura vožnje. Maribor je drugo največje mesto Slovenije, Gradec drugo največje mesto Avstrije. Na videz zelo podobni mesti, a v bistvu zelo različni. Razlikuje se tudi študijski proces. Kje je študentom bolje?

V Gradcu več univerz

Univerza v Mariboru je druga največja univerza v Sloveniji in jo obiskuje okrog 15.000 študentov. Medtem imajo v Gradcu štiri univerze, dva centra univerz uporabnih znanosti in dve »učiteljišči«. Največjo med univerzami, Univerzo v Gradcu (Karl-Franzens-Universität) obiskuje 32.500 študentov in je, tako kot mariborska, druga največja univerza v državi. Tehniško univerzo v Gradcu obiskuje nekaj več kot 12.500, Medicinsko univerzo nekaj več kot 4.000, Univerzo za glasbo in dramske umetnosti Gradec pa nekaj manj kot 2.500 študentov.

Graški univerzi boljši od mariborske

Na pred dnevi objavljeni Timesovi lestvici, ki razvršča najboljše svetovne univerze, najdemo mariborsko in dve univerzi iz Gradca. Najvišje je Tehnična univerza v Gradcu, ki se uvršča med 351 in 400 najboljših univerz na svetu. Univerza v Gradcu je uvrščena med najboljših 500, Univerza v Mariboru pa med najboljših 600 svetovnih univerz.

To so številke. Kako pa študiranje v Gradcu v primerjavi z Mariborom občutijo študenti? Pogovarjali smo se s študentom iz Slovenije, ki študira na Univerzi v Gradcu.

Razlike pri vpisih

Kot uvodoma pojasnjuje je razlika opazna že pri vpisih. Tam omejitev v glavnem ni, omejitve poznajo le posamezne fakultete, ki zahtevajo posebna znanja oziroma talent.

Študent v Gradcu gospodar svojega časa

Med tem ko poznamo v Sloveniji prvo bolonjsko stopnjo, ki traja tri leta (šest semestrov) in drugo bolonjsko stopnjo, ki traja dve leti (štirje semestri), je v Avstriji drugače. Naš sogovornik, ki študira v Gradcu ima na voljo osem semestrov, v katerih naj bi dokončal univerzitetno izobraževanje. Če študentu študija ne uspe zaključiti v tem času, mora za vsak naslednji semester plačati od 250 do 300 evrov, odvisno od posamezne univerze.

Kot pravi naš sogovornik so tam študenti bolj samostojni. Predmetnik si sestavljajo praktično sami. Vsaka smer ima sicer predpisano »vodilo«, kako v najhitrejšem času končati študij, a tega se ni obvezno držati. Pomembno je le, da v osmih mesecih opravijo vse svoje obveznosti. Pri večini predavanj je prisotnost obvezna.

Študentska infrastruktura je v Gradcu po besedah našega sogovornika odlična. Predavalnice so velike in moderno opremljene.

Ugodnosti v Sloveniji več

Ugodnosti za študente poznajo tudi v Avstriji, a jih je dosti manj kot v Sloveniji. Med tem ko imamo v Sloveniji subvencionirano prehrano v višini 2,63 evra, je tam subvencija vredna samo 0,50 evra.

V Sloveniji poznamo tudi subvencioniran prevoz in subvencionirano bivanje. To, v podobni obliki, poznajo tudi študenti, ki se izobražujejo v Gradcu. Pripada jim popust na letno vozovnico za avtobus, prav tako pa se dobijo tudi olajšave, če živijo v stanovanju pri zasebniku. Ta olajšava znaša približno 50 evrov na mesec.

V obeh mestih večina študentov pešači ali kolesari

V Mariboru večina študentov na svoje fakultete pride peš ali prikolesari. Tudi Gradec je študentsko mesto in tako je večina študentskih domov in tudi privatnih stanovanj, v katerih živijo študenti, v bližini samih fakultet. Tako tudi tam večina študentov na predavanja hodi peš ali se vozi s kolesom.

Maribor mesto študentskih zabav, kaj pa Gradec?

Maribor velja za mesto študentskih zabav, a tudi v Gradcu je poskrbljeno za zabavo. Tako je, podobno kot v Mariboru, tudi tam največ zabav ob torkih in sredah. Po pripovedovanju našega sovogovornika je ponudba lokalov in zabav v Gradcu široka in več kot odlična. Slabost v primerjavi z Mariborom pa so cene. Zabava v Gradcu namreč študenta udari veliko močneje po žepu kot pa v Mariboru.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice