V tretji seriji prispevkov primerjave med Mariborom in Gradcem smo preverili turistično ponudbo obeh mest. Katero privabi več turistov, se hitreje razvija? Obe mesti poznata tudi velika nakupovalna središča.

Tokrat smo se pri primerjavi Maribora in Gradca osredotočili na turizem. Kako je razvit turizem v mestih, katero ustvari več nočitev, kaj so glavne turistične atrakcije in zakaj Mariborčani nakupujejo v Gradcu?

Rast v obeh mestih

V obeh mestih, tako v Mariboru kot v Gradcu, se turizem razvija in vsako leto turistični delavci zabeležijo več nočitev. V letu 2015 je Gradec s svojo neposredno okolico ustvaril več kot 760.000 nočitev, Maribor pa je isto leto skupno nabral 340.000 nočitev. Za obema mestoma je rekordno leto, obenem pa v obeh pričakujejo še boljše rezultate za leto 2016.

Gradec tako beleži večjo rast turizma, a tudi Maribor se turistično v zadnjih letih naglo razvija. Pomembno dejstvo je tudi to, da v Gradcu več kot polovico nočitev ustvarijo domači gostje, medtem ko je v primeru Maribora obratno, saj je večina gostov tujcev. V obzir pa je potrebno vzeti še to, da je Gradec skoraj trikrat večje mesto kot Maribor.

Kaj mesti ponujata?

Katere atrakcije pa v mestih najbolj privabljajo turiste?

Za glavne turistične atrakcije v Gradcu veljajo grajski hrib Schlossberg, Graška orožarna, Hiša umetnosti oziroma Kunsthaus, s svojo atraktivno zunanjostjo in otok na Muri, ki je jeklena konstrukcija v obliki napol odprte školjke. Veliko turistov privabi tudi staro mestno jedro, zelo dobro obiskano pa je tudi predbožično dogajanje v Gradcu.

Turiste v Mariboru privabljajo Stara trta s Hišo Stare trte, najstarejši del mesta Lent in Festival Lent, Pohorje s svojo zimsko in letno ponudbo. Turisti si radi ogledajo Slomškov trg s Stolnico z razglednim stolpom, Glavni trg z mestno hišo in Grajski trg z Mariborskim gradom in Pokrajinskim muzejem. Z graškim Schlossbergom lahko primerjamo Piramido in Kalvarijo, a je dejstvo, da je na graškem hribu večja ponudba.

Nakupovalni centri

Obe mesti poznata tudi nakupovalne centre. Maribor ima največjega v severovzhodni Sloveniji – Europark, v neposredni bližini Gradca pa se nahaja največji nakupovalni center na avstrijskem Štajerskem – Seiersberg. Kljub temu, da ima torej Maribor največji nakupovalni center v tem delu države pa očitno to ni dovolj. Mnogi Mariborčani namreč na svoje nakupovalske pohode zahajajo v Seiersberg.

Tako je v Seiersbergu praviloma večja in boljša ponudba pa tudi cene so, zanimivo, bolj ugodne, kot v nakupovalnem središču Europark.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice