Pridelava grozdja je močno odvisna od vremenskih pogojev. Letos je bila zima mila in s padavinami bolj skopa, pomlad pa hitra in zgodnja.

Maja so trte ob visokih temperaturah hitro odgnale, kasneje pa za zaradi hladnega zraka obstale v razvoju. Sledilo je hladnejše obdobje z nekaj padavinami, septembra pa že lahko poročamo o najbolj vročem letu v zadnjem obdobju.

»Za seboj imamo ekstremno pridelovalno leto. Na eni strani nizke temperature in potem visoki ekstremi. Ta krivulja temperatur in tudi padavin močno niha,« je povedala Simona Hauptman, svetovalka specialistka za vinogradništvo in razvoj podeželja. 

Maribor z okolico zaostaja z dozorevanjem 

V Podravju so se prve trgatve že začele. Kot je pojasnila Hauptmanova, vodja oddelka javne službe kmetijskega svetovanja, mariborski konec s širšo okolico z dozorevanjem teden dni zaostaja za ormoškim, kjer bodo s trgatvami začeli že naslednji teden. 

»Začeli bomo s trgatvami sort, ki so primerne za penine in seveda z ranimi sortami, srednje poznimi in tudi poznimi sortami. Naslednji teden bomo otvorili uradne trgatve tudi v Mariboru in širši okolici,« je dodala Hauptmanova. 

Po ocenah bo letošnja trgatev v povprečju dvanajst dni kasneje kot lani. Če želi vinogradnik pridelati vino z zmerno vsebnostjo alkohola, do 12,5 odstotkov, mora grozdje potrgati nekoliko prej. Če pa želi krepko, bogato vino, bo tudi sama trgatev potekala bolj pozno. 

Povprečno pridelovalno leto

Kot nam je še zaupala Hauptmanova, je letošnje pridelovalno leto po količinah povprečno, po kakovosti pa zelo dobro: »Grozdje je zdravo, napeto in v fazi močnega dozorevanja.« Vinogradnikom je v prihodnjih treh tednih, ko se bodo trgatve množično vrstile, zaželela suho in lepo vreme. To bo namreč za dobro kakovost grozdja ključno.

*Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice