S sklicano tiskovno konferenco Liste Andreja Fištravca, ki se je danes uradno preimenovala v Klub samostojnih svetnikov, so v Klubu odgovorili na predlagane podražitve v Mestni občini Maribor.

»Koalicija oziroma sam župan ni imel toliko politične modrosti, da bi nas povabil kot opozicijo na predstavitev vseh elaboratov,« je Miha Recek, vodja Kluba samostojnih svetnikov, že na začetku okrcal mestno politiko. Na tiskovni konferenci so se dotaknili vseh občinskih podjetij, ki napovedujejo podražitve, sprva Snage. 

Slabo zastavljena dolgoročna vizija Snage

»Snaga je v letu 2019 pridelala približno 800.000 evrov minusa. Lanski elaborat je pokazal, da bi morala biti podražitev 70 odstotna. Ne vemo, zakaj se je župan odločil, da bo podražitev samo 38 odstotna. In če to vse skupaj seštejemo, lansko podražitev za 38, letošnjo za 15 odstotkov, odvoz odpadkov so znižali iz dvakrat mesečno nazaj na tri tedne, dobimo podražitev v manj kot enem letu za 85 odstotkov,« poudarja Recek in dodaja, da Snaga nikakor nima zastavljene dolgoročne vizije.

»Glede na to, da je sam gospod Letnik omenil, da se bo iz te podražitve kupovalo in obnavljalo vozni park, mislim, da je ta podražitev pravzaprav eno veliko zavajanje, če govorimo o tem, da dražimo samo zaradi dviga minimalne plače,« dodaja Recek.

Propadajoča infrastruktura mariborskega vodovoda

»Mariborski vodovod ne dobiva nazaj 1,9 milijona pobrane omrežnine. To omrežnino plačujemo meščani za to, da se vlaga nazaj v infrastrukturo in ta denar gre v večini primerov drugam kot v izboljšanje mariborskega vodovoda,« meni Recek.

Pri tem v Klubu samostojnih svetnikov opozarjajo na stanje mariborskega vodovoda: imeli bi naj več 10 kilometrov azbestnih cevi, ki so zdravje ogrožajoče, več kot pet kilometrov zarjavelih železnih cevi, v središču mesta imamo del vodovoda, ki je starejši od 120 let. Po Recekovih besedah vse to vodi v prevečkratne cevolome, kot tudi izgube v električni energiji.

»Pri Nigradu je enako stanje. Omrežnina, ki se je pobrala v lanskem letu znaša 2,7 milijona evrov in se prav tako ni vračala v samo kanalizacijsko omrežje,« pravi Recek. S tem poudarja, da v 21. stoletju Radvanje, Limbuš in Pekre nimajo urejene kanalizacije, četudi vseeno plačujejo komunalni prispevek.

»Ker se ta prispevki ne vračajo v kanalizacijo, ima Nigrad po mojih ocenah, najmanj 50 odstotkov izgub v samem kanalizacijskem sistemu,« pravijo v Klubu samostojstnih svetnikov in poudarjajo, da je bila napovedana obnova kanalizacije 28. ulic, v letu 2019 pa bi naj bile urejene samo tri ulice. 

Kam odtekajo sredstva, namenjena Marpromu?

Za razliko od Snage pa Alen Filipovič, član Kluba in mestni svetnik, poudarja, da kljub temu obstajajo javna podjetja, kjer svojih cen niso spreminjali že nekaj mandatov, med njimi je tudi Marprom. »Marprom kot izvajalec redno vplačuje namenska sredstva, ki pa jih aktualna oblast ne vrača tja, kamor bi morala, zato tudi ni posodobitve voznega parka v mandatu župana Arsenoviča,« pravi Filipovič.

Obregnil se je tudi ob odločitev župana, da ustavi razpis za nabavo novih ekoloških avtobusov brez soglasja mestnega sveta. »Zakaj taka odločitev, ve samo on, kot tudi kam se ta sredstva kanalizirajo,« še dodaja Filipovič. Poudarja, da se moramo tudi vprašati, zakaj je v Ljubljani strošek kilometra z avtobusom 60 odstotkov višji kot v Mariboru, četudi so stroški goriva in vzdrževanja enaki. 

Najbolj bodo trpeli upokojenci

Zdenka Križanič, upokojena članica Kluba samostojnih svetnikov, je v zaključku tiskovne konference poudarila, da so prebivalci Maribora v veliki meri starejši občani, kjer je po njenih besedah 31.544 upokojencev, njihova povprečna pokojnina pa znaša 545 evrov. 

»Upokojenci smo se v zadnjih dneh zelo razveselili dviga pokojnine za 3,5 odstotka. Zdaj pa nam bo mesto vse skupaj podražilo, zaradi česa se vprašam, da zakaj ne bi tega dviga pokojnine nakazali kar Mestni občini Maribor,« razmišlja Zdenka Križanič in dodaja, da zagotovo obstaja tudi kakšna druga rešitev kot pa podražitev po liniji najmanjšega odpora.

Spomnimo, da so predloge povišanja cen pred 12. redno sejo mestnega sveta napovedali predstavniki občinskih podjetij Snaga, Mariborski vodovod, Marprom in Pogrebno podjetje Maribor. Če bodo mestni svetniki na današnji seji potrdili podražitve, se bo komunalna košarica povprečnega mariborskega gospodinjstva zvišala za 4,5 evra.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Prasci imajo vedno radi svojo mamo čeprav je svinja .To ni reklama za mesarijo .

Mariborcan1970 (nepreverjen)

A niso toti 6 let bili na oblasti v MB? In kaj so počeli če so vse to vedeli?? Zdaj so pa naenkrat pametni!

Koba (nepreverjen)

Zakaj se ne repenčite, ko vam vsakodnevno dvigujejo cene trgovske verige?!?!

Starejše novice