Ste vedeli, da smo v začetku prejšnjega stoletja dobili kar dve tovarni čokolade? Kmalu bomo zabeležili 100. obletnico od odprtja tovarne Mirim v Mariboru.

K nam je čokolada priromala že v Linhartovem času, prva proizvodnja na Slovenskem pa se je pojavila v samostanu trapistov v Brestanici, kjer so redovniki konec 19. stoletja, leta 1896, izdelovali tako kvalitetno čokolado, da jo je cesar Franc Jožef nagradil s častnim naslovom Imperial s simbolom leva. Tako je 30 ljudi letno izdelalo do 40 ton čokolade, navaja Gorenjka.si, ki pa je kasneje proizvedla do 50 ton na leto, kolikor jo – kot zanimivost – danes proizvedejo v desetih dneh. 

In še preden se je odprla slednja v Lescah, pa sta v Mariboru leta 1922 odprla svojo tovarno čokolade Karl in Ema Zalokar, starša Mariborčanom dobro poznane Sonje Maister, snahe generala Rudolfa Maistra.

Vir: Gorenjka.si

Družina se je iz Ilirske Bistrice preselila v Slovenske Konjice, od tam pa v Maribor. Podjetnik in slaščičar, ki je kmalu po odprtju tovarne umrl – posel pa je prevzela njegova žena – je stroje, potrebne za proizvodnjo, kupil v Nemčiji in tako se je pričela zgodba čokolade na Štajerskem.

Prostori na Prešernovi postali pretesni

Prostori podjetja na Prešernovi ulici so kmalu postali pretesni. Mirim je sprva izdelovala le čokolado v velikih ploščah, ko pa so svoje prostore preselili na Trubarjevo ulico, so proizvodnjo razširili na vse vrste čokoladnih izdelkov. Ker pa so prejemali nenehne pritožbe sosedov zaradi hrupa, so obrat dokončno preselili na Meljski hrib, v vilo Alweis, ki pa je bila ob koncu vojne zbombardirana.

Vir: Moje mesto Maribor - tu sn doma

Konec 30. let prejšnjega stoletja so tako v tovarni dnevno izdelali okoli 2.000 kilogramov čokolade, čokoladnih bonbonov in kakava. Vendar pa so pred začetkom druge svetovne vojne, leta 1940, celotno proizvodnjo preselili v Zagreb.

Ko pa se je prva tovarna čokolade v jugovzhodni Evropi, tovarna Union, leta 1950 združila s tovarno prepečenca, keksov in vafljev Bizjak in z zagrebško podružnico tovarne Mirim, pa se je pričela pisati zgodba znamenitega Kraša z vsem poznano Bajadero, Opero, Ledenimi kockami in čokoladicami Živalskega kraljestva.

Vir: Moje mesto Maribor - tu sn doma

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice