V UKC Maribor že več let napovedujejo izgradnjo dodatnih dvigal v kirurški stolpnici, s čimer bi izboljšali požarno varnost v stavbi.

Postopek, ki ga vodi ministrstvo za zdravje, se vleče že več let, a zdaj naj bi se vendarle premaknilo. »Podpis pogodbe z izvajalcem je predviden konec leta in s tem tudi začetek investicije,« pravijo na ministrstvu.

Podpis z izbranim izvajalcem predviden konec leta

Ministrstvo za zdravje je konec julija izdalo sklep o začetku postopka oddaje javnega naročila za izvedbo gradbeno-obrtniških del za vgradnjo gasilskega požarnega dvigala in predelavo požarnih sektorjev na stolpnici. »V teku je postopek s pogajanji. Dokumentacija je bila kandidatoma posredovana 21. avgusta, odpiranje ponudb bo 23. septembra, sledijo pogajanja in izdaja odločitve o oddaji naročila, podpis pogodbe ter začetek izvajanja investicije,« so za STA povedali na ministrstvu za zdravje.

Ker je podpis pogodbe z izbranim izvajalcem predviden konec leta, rok za izvedbo pa je 15 mesecev, je pričakovati, da bodo dvigala zgrajena konec prihodnjega leta ali v začetku leta 2021, poroča STA. 

Povečati požarno varnost

Namen investicije je povečati požarno varnost v stolpnici Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor z izgradnjo dodatnega gasilskega požarnega dvigala, s katerim bo v primeru požara možen hiter dostop gasilcev v višja nadstropja in olajšana evakuacija bolnikov iz stavbe.

Trenutno so znotraj 16-nadstropne stolpnice štiri dvigala, ki pa so močno obremenjena, saj so namenjena tako bolnikom in osebju kot obiskovalcem. Z njimi premikajo tudi bolniške postelje in vozičke z zdravili ali drugo opremo, poroča STA. 

Prvi razpis objavljen pred štirimi leti

Ministrstvo za zdravje je prvi razpis za izgradnjo dodatnih dvigal objavilo pred štirimi leti, a nobena od prejetih ponudb ni ustrezala zahtevam.

Ocenjena vrednost javnega naročila zdaj znaša 3,9 milijona evrov brez DDV oziroma 4,8 milijona evrov z DDV, kar je skoraj enkrat več kot se je ocenjevalo ob objavi prvega razpisa. Sredstva bo zagotovilo ministrstvo za zdravje.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Stopnice (nepreverjen)

so najbolj zdrave!

komunist lojz (nepreverjen)

to pa mora biti sranje

Starejše novice